El BalcóEl Balcó
Sociedad

Espanya, a la cua dels cotxes elèctrics: incomoditats i manca d'ajudes

Les dificultats per instal·lar un punt de càrrega, el preu dels vehicles o el desgast de les bateries causen reticència per part d'alguns usuaris

Espanya, a la cua dels cotxes elèctrics: incomoditats i manca d'ajudes

Espanya, a la cua dels cotxes elèctrics: incomoditats i manca d'ajudes

27:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714061361502/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Durant el primer trimestre d'aquest any, només el 4,6% dels cotxes venuts a Espanya han estat vehicles elèctrics. Aquesta és una dada de l'Institut d'Estudis d'Automoció, que també indica que la quantitat de cotxes venuts no arriba a les 11.500 unitats.

Aquestes xifres s'apropen més a la de països com Grècia, Bulgària o Lituània que a la d'altres com França o Alemanya. Per tal de conèixer les raons d'aquestes dades, a 'El Balcó' hem parlat amb en Joan Dalmau, periodista especialitzat en el món de l'automòbil al portal Coches.net. També hem comptat amb el testimoni de la Berta i el Ferran, dos usuaris de vehicles elèctrics.

Les incomoditats del cotxe elèctric

El periodista Joan Dalmau ha assenyalat que, "al contrari d'altres innovacions que ens han facilitat la vida", el cotxe elèctric "no ho ha fet". Considera que aquest tipus de vehicles tenen una sèrie d'avantatges, però també "inconvenients", i això fa "que la gent no l'adopti". Entre aquestes dificultats, ha destacat la feina que implica instal·lar el punt de càrrega a casa o el preu d'adquirir el vehicle. A la Berta, per exemple, el seu cotxe li va costar uns 39.000 euros.

Per altra banda, Joan Dalmau creu que "no hi ha hagut promoció" del cotxe elèctric. A diferència d'altres països com Noruega o Suècia, on les mesures fiscals i les ajudes han propiciat el procés d'integració dels vehicles elèctrics, el periodista considera que aquí "no s'ha fet una aposta de país". A més, ha explicat que es pot trigar fins a dos anys a cobrar les ajudes que es destinen a aquest tipus de cotxes: "Això no impulsa a comprar-ho".

Trobar un punt de càrrega

El periodista ha afirmat que, des de fa un parell d'anys, "és factible viatjar amb cotxe elèctric", ja que hi ha molts més punts de càrrega que abans. Molts d'ells són el carrer, tot i que també hi ha qui els instal·la a la seva plaça de pàrquing particular.

El cas de la Berta és un exemple d'això. Fa un any, va acordar amb la junta de propietaris de la seva comunitat que instal·laria un punt de càrrega en el seu aparcament, però el procés s'ha anat endarrerint per la "por d'un possible incendi" dels veïns, i encara no l'han pogut col·locar. Mentrestant, la Berta carrega el cotxe al carrer o en la seva segona residència, on sí que ha pogut instal·lar un d'aquests punts.

Jordi Dalmau ha especificat que la legislació permet aquesta instal·lació, sempre que la plaça de pàrquing sigui de propietat. També ha assenyalat que cada cop hi ha més competència en els punts de càrrega elèctrica, ja que existeixen diverses aplicacions —una per cada empresa de recàrrega— que busquen "una fidelització" i que l'usuari carregui el cotxe sempre en un dels seus punts.

La capacitat de les bateries

Un altre dels punts que provoquen dubtes sobre els cotxes elèctrics és la potencialitat de les bateries. El Ferran és propietari de dos vehicles, un dels quals ja té vuit anys: "Aquest només arriba a carregar un 70% de la seva capacitat". En cas que vulgui canviar la seva bateria, té dues opcions, comprar una de la marca original, que li sortiria per uns 15.000 euros, o adquirir-la de marca blanca, i això suposaria entre 8.000 i 9.000 euros.

El Ferran ha explicat que "es plantejaria canviar de bateria abans que canviar de cotxe", ja que està "molt content" amb el vehicle. Considera que el cotxe elèctric té un avantatge respecte al tèrmic, i és que "bateria nova vol dir cotxe nou, és com si comencés de nou".

El periodista Jordi Dalmau ha recordat que la Unió Europea també prohibirà la venda de cotxes que no siguin d'emissions zero a partir de 2035. Per això, creu que "no hi ha altra alternativa" que no sigui el vehicle elèctric: "Potser fins a 2035 es fan cotxes de combustió nuclear o d'hidrogen, però ara mateix l'elèctric és l'única opció que tenim".

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00