El BalcóEl Balcó
Sociedad

"Convido qualsevol polític a passar una nit amb mi dormint al carrer"

Persones sense llar han utilitzat les xarxes de periodistes, activistes i personalitats del món cultural per fer preguntes i propostes als candidats a les eleccions de diumenge, una acció d'Arrels per donar veu als sense veu

"Convido a qualsevol polític a passar una nit amb mi dormint al carrer"

"Convido a qualsevol polític a passar una nit amb mi dormint al carrer"

18:27

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715277304656/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Polítics, què penseu fer si guanyeu per solucionar la problemàtica de la gent que viu al carrer?". "Si us plau, preocupeu-vos dels pisos buits, n'hi ha molts i així no hauríem de viure al carrer amb condicions indignes"."Al carrer hi ha menys dones que homes, les relacions són més abusives. Quan parlen de feminisme, pensen en nosaltres?". Aquests són només tres dels centenars de tweets que ahir van omplir la xarxa social X —abans Twitter— a través de l'acció #Votinvisible2024, de la Fundació Arrels.

Des de les 17:00 h fins a les 19:00 h d'aquest dimecres, persones que han viscut o viuen al carrer s'han ajuntat amb personalitats del món de la cultura, periodistes o activistes, que els han cedit els seus comptes per fer preguntes i propostes als candidats per les eleccions d'aquest diumenge. És una iniciativa per donar veu als sense veu. Només a Barcelona, hi ha més de 4800 persones sense llar i d'aquestes, 1384 viuen al carrer.

"La gent que vivim i dormim al carrer també som CIUTADANS. Què penseu fer per nosaltres?". Aquesta és una de les piulades que va fer el José Luis, que avui ha vingut a El Balcó per explicar com se senten les persones sense llar. "No ens sentim ciutadans, com diu Arrels, som invisibles".

Ser un altaveu

El José Luis va tenir l'oportunitat de piular des del compte de la periodista Núria Ribó. Ell creu que va anar bé, era necessari perquè "les xifres són bestials per un problema que no hauria d'existir". Sent que els polítics els han abandonat, tot i que ha admès que no sap per què no fan res. Potser no els entenen, pensa en José Luis, és per això que convida "a qualsevol polític a passar una nit dormint al carrer" amb ell.

A banda de Ribó, també van participar en aquesta iniciativa dues de les 'Parelles de Fet' de 'El Balcó', l'escriptora, Anna Manso, i el periodista, David Fernández. L'Anna va cedir el seu compte a en Camilo que "no entra dins l'estereotip que tenim d'una persona de carrer". El Camilo va estar sis anys al carrer i escriu poemes. L'escriptora ha explicat que li va "Impressionar els tweets contundents que feia" com "viure al carrer mata" o "jo mai vaig perdre la dignitat".

En David va compartir l'espai amb l'Esteve que encara viu al carrer. És net d'exiliats republicans que va tornar a Catalunya i una persona que segueix molt l'actualitat: "Em va fer una anàlisi política amb una lucidesa que podria estar a qualsevol debat electoral", ha explicat el periodista. Fernàndez no és la primera vegada que participa en aquesta iniciativa, que també va fer-se el 2016 i el 2019, i ha recordat quan va participar amb el Pedro, que va morir cinc mesos després de conèixer-lo, "l'endemà d'entrar en una casa".

Polítics interpelats

Els dos, escriptora i periodista, han considerat que una acció com aquesta és molt necessària i funciona perquè "no hi ha cap pacte previ" amb els candidats, que es troben els missatges en aquell moment. De fet, #Votinvisible2024 va ser Trending Topic durant l'estona que van estar piulant.

El president i candidat d'ERC, Pere Aragonès, i la candidata dels comuns Jéssica Albiach, van respondre als tweets fets per l'Esteve des del compte de David Fernàndez i també la CUP, que va demanar disculpes per no haver inclòs pràcticament cap mesura per fer front al sensellarisme al seu programa electoral, prometent treballar-ho durant la legislatura. Fernàndez també ha destacat que el candidat socialista, Salvador Illa, també va respondre a altres persones.

Al Camilo, des del compte de l'Anna Manso, en canvi, no l'ha respost ningú. Una cosa que ella troba "coherent" amb l'atenció que es dona a aquestes persones des del govern, cap.

Viure en una casa després de 18 anys al carrer

El José Luis va viure 18 anys al carrer, i des de fa quatre mesos viu en un pis que li va proporcionar la Fundació Arrels. Ha explicat que encara no aconsegueix agafar el son al llit perquè “estava acostumat al soroll del carrer”. De fet, ha hagut d’obrir les finestres o sortir al pati per poder dormir. Ara bé, a casa pots "tancar els dos ulls ni que sigui una hora", perquè “al carrer sempre tens els ulls oberts”.

El José Luis ha reivindicat que les persones que es troben en una situació de sensellarisme “no són invisibles”, sinó que la gent “no vol veure que estem allà”. Ell ha dormit en diferents llocs de la ciutat de Barcelona, com a plaça Espanya o a Plaça Catalunya, i lamenta que es necessiti més ajuda i col·laboració per part dels polítics: “Només hi ha menjadors socials al matí. No tenim dret a sopar a la nit?”.

També ha reconegut que encara pensa en els anys que va passar al carrer, i que visita altres persones que segueixen en la mateixa situació. Tampoc ha volgut oblidar-se de tota la gent que el va ajudar durant aquell temps: “Vaig a veure els veïns dels portals em baixaven menjar, que gràcies a ells vaig poder sobreviure”.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00