12M Elecciones Catalanas Elecciones Catalanas

Directo Noticias Resultados Pactos

Última hora

Al menos dos muertos y 12 heridos en el hundimiento de un restaurante en la playa de Palma

Política

El PSC guanya les eleccions però necessitarà Esquerra i Comuns per governar

El bloc independentista perd la majoria per primera vegada el 2015, tot i que Puigdemont guanya escons

Salvador Illa amb Pedro Sánchez / Enric Fontcuberta (EFE)

El PSC guanya les eleccions a Catalunya amb 41 diputats però les xifres el forcen a pactar amb Esquerra i Comuns Sumar per poder governar, ja que només així aconseguirien superar la majoria, que es xifra en 68. Els de Salvador Illa aconsegueixen un resultat al qual no s'aproximaven des del 2003, quan van treure 42 escons.

Una eventual reedició del “tripartit” ―en referència al pacte a tres que ja es va donar a Catalunya en comicis anteriors entre PSC, Esquerra i Iniciativa, i que es coneixia precisament amb aquest nom― podria governar amb 68 escons. L'única alternativa per al PSC seria articular el pacte de la sociovergència amb Junts (77), acord que sembla menys probable.

El bloc independentista cau en picat i s'allunya de la majoria

Els resultats electorals constaten que l'independentisme perd l'hegemonia que tenia a Catalunya des del 2015, encara que l'expresident Carles Puigdemont aconsegueix uns resultats millors que en els comicis passats. Per primera vegada des de llavors Junts, Esquerra i la CUP no aconseguirien la majoria absoluta. Aconseguirien 60 escons, 15 menys que el 2021. Junts recupera el lideratge entre els independentistes, després d'haver estat relegat pels republicans els últims anys, i repunta lleugerament: augmenta 3 diputats i arriba als 36.

Qui cau en picat és Esquerra, que després de dos anys liderant un Govern en minoria, ha acusat molt el desgast de ser a la Generalitat. Dels 33 escons que va obtenir el 2021, només n'ha aconseguit revalidar-ne 20. Els de Pere Aragonès pateixen la caiguda més gran al Parlament. Esquerra haurà de decidir si fa bons aquests 20 escons per seguir al Govern amb el PSC, o si canviarà d'estratègia veient els seus mals resultats i tancarà la porta als socialistes.

La CUP es queda en 4 escons, una pèrdua significativa respecte als 9 que van aconseguir el 2021. La formació independentista d'esquerres encaixa així un altre cop dur després del que va rebre a les eleccions del 23J al Congrés, quan no va obtenir cap escó.

El PP li fa el "sorpasso" a VOX

El Partit Popular aconsegueix 15 diputats i avança VOX, que es queda en 11 escons, els mateixos que els passats comicis. Sota el lideratge d'Alejandro Fernández, un líder carismàtic que es va enfrontar al seu moment a la direcció nacional del PP per haver insinuat que podien parlar amb Junts per a una possible investidura de Feijóo a la Moncloa, el Partit Popular ha aconseguit uns resultats notables a Catalunya. Després d'aconseguir només 3 escons el 2021, els populars s'enfrontaven en aquests comicis al repte de revertir els resultats i erigir-se com la primera força de dreta constitucionalista al Parlament.

La ultradreta independentista aconsegueix representació

La formació Aliança Catalana, de l'alcaldessa ultradretana de Ripoll, Sílvia Orriols, ha aconseguit obtenir 2 escons al Parlament. Orriols va anunciar la intenció de presentar-se a les eleccions poc després d'aconseguir ser investida com a alcaldessa de la seva població, Ripoll (Girona), d'uns 10.000 habitants. Aleshores els partits a l'oposició no van aconseguir arribar a un acord per nomenar un alcalde alternatiu, malgrat les peticions d'armar un cinturó de seguretat. Per a aquestes eleccions els deures estan fets per endavant: els partits independentistes Junts, Esquerra i la CUP han signat, juntament amb el PSC i Comuns Sumar, un acord per no arribar a acords d'investidura amb Aliança Catalana ni VOX a l'equació.

Els Comuns perden escons però conserven el seu paper polític

El partit agregat a Sumar cau dels 6 escons a només 4, però han aconseguit evitar la pitjor notícia per a ells, ja que finalment un possible pacte amb socialistes i republicans arribaria a la majoria. De fet, a la seu del partit a Barcelona s'han sentit crits de decepció quan el PSC ha perdut escons durant el recompte, ja que perdien aleshores la possibilitat de formar part d'un possible Govern. Finalment, un canvi d'escons a Lleida ha donat al PSC el diputat decisiu per revertir la situació i als Comuns la possibilitat d'entrar a la Generalitat.

Ciutadans desapareix del Parlament

La formació taronja, encapçalada per Carlos Carrizosa, no ha aconseguit combatre les expectatives i no ha obtingut cap escó al Parlament. Ciutadans desapareix de la cambra i constata la seva trajectòria descendent: després d'haver guanyat les eleccions catalanes el 2017, quan va aconseguir 36 escons amb Inés Arrimadas com a candidata, es va desplomar el 2021 fins als 6 escons, dels quals no n'ha aconseguit revalidar cap.

Ferran Dalmau

Ferran Dalmau

Editor de Hora 14 Catalunya los fines de semana. Periodista por culpa de Tintín. Sigo queriendo ser...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00