El BalcóEl Balcó
Sociedad

"No hi ha res que t'ensenyi a ser mare d'un addicte"

La Margarita és una de les mares ateses pel servei específic de projecte Home per assistir les famílies dels addictes

"No hi ha res que t'ensenyi a ser mare d'un addicte"

"No hi ha res que t'ensenyi a ser mare d'un addicte"

17:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715794661205/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Quan parlem d'addiccions, de drogues o d'alcohol, el principal focus el posem sobre els consumidors. Però cal ampliar-lo i pensar en els familiars, en els acompanyants que veuen dia a dia com es deterioren els seus éssers estimats. L'any passat, el projecte Home va oferir per primer cop un servei específic per assistir les famílies dels addictes en tractament i va atendre 1.130 familiars. L'objectiu d'aquest servei és ajudar les famílies a gestionar la incertesa i el patiment que genera acompanyar una persona amb addiccions.

El projecte ofereix sessions grupals amb altres familiars on s'aborden diferents temes, com informació sobre les addiccions, la gestió de les emocions, la comunicació familiar o la resolució de conflictes. Avui a 'El Balcó' hem parlat amb la Margarita, una de les mares que ha rebut l'atenció del projecte Home de Catalunya. El seu fill té 27 anys, fa dos anys que no consum i d'aquí a poc rebrà l'alta terapèutica.

Caure en les addicions

"No hi ha res que t'ensenyi a ser mare d'un addicte. Pots llegir una pàgina web o mil llibres, però no són la fotografia del teu fill perquè no tenen res a veure amb la teva història". La Margarita ha compartit la història del seu fill i com ha estat el seu procés de recuperació. Ha explicat com ho ha viscut en primera persona, els dubtes de per què a mi, "a la família, no hi havia cap persona que prengués alcohol o consumís tabac", i el dubte dels passos a seguir.

El seu fill va començar a consumir cocaïna, marihuana i altres drogues molt jove, ella calcula que quan tenia uns 15 o 16 anys: "T'adones que hi ha coses que no encaixen amb el dia a dia. Absències a l'escola, canvis d'humor, males contestacions...". La Margarita ho "intentava justificar" perquè "ell ho negava", però ha reconegut que tots els addictes tenen una cosa en comú: la mentida o falta d'honestedat.

Per exemple, el seu fill li demanava diners per sortir i ella li donava, però quan va començar a treballar ell mateix "s'anava generant deutes". Ara bé, la Margarita ha volgut trencar prejudicis: "La imatge que es té d'una persona addicta és com les que hi havia abans en els anys noranta, i ara no és així".

Un lloc per no sentir-se sol

El primer que va fer la Margarita per ajudar el seu fill va ser portar-lo al metge de capçalera, ja que el primer que necessitava era informació per saber com actuar. “No hi havia reconeixement per part d’ell, hi havia rebuig fins i tot”, ha recordat. Va ser el mateix metge qui els va derivar al Centre d’Atenció i Seguiment (CAS). “És magnífic, però les visites eren una vegada al mes”, ha lamentat la Margarita, ja que això suposava que durant aquells dies el seu fill podia sortir i recaure.

En entrar a Projecte Home, tot va millorar. Al principi va ser dur perquè des de l’ONG els van deixar clar que no seria fàcil: “Expliquen el percentatge de recaigudes i la necessitat d’honestedat”. Però també va ser aleshores quan la Margarita es va començar a sentir acompanyada. Va ser gràcies als professionals i les famílies que estaven passant pel mateix que ella i amb qui compartien “pors, dubtes i consells”.

El procés de recuperació

Tot i que el seu fill encara no té l'alta, la Margarita ha reconegut que la família "ha tornat a riure", una sensació que "feia anys que no sentia". Va arribar a pensar que no tornaria a veure mai més el seu fill: "He enterrat el meu fill molts cops. Pensava que la fi seria quan morís", ha afirmat. Està tranquil·la, però admet que "sempre hi ha un punt de no abaixar la guàrdia".

Ara mateix, el seu fill és "un altre". Està realitzant un voluntariat amb gent gran, i els ajuda a solucionar problemes que tenen amb el telèfon mòbil. La seva mare considera que és molt important visibilitzar aquesta problemàtica: "Estem preparats per tenir un fill amb una malaltia renal o d'altre tipus, però no estem preparats per tenir un fill amb una addicció".

Altres dades de Projecte Home

Projecte Home ha atès 1.553 persones per addiccions durant el 2023. És un 4,5% més que el 2022. En nombres absoluts no és un increment significatiu, però sí que ho és la tendència que es registra des de ja fa uns anys. Gairebé el 80% de les persones ateses per Projecte Home per addicions són homes —amb una mitjana d'edat de 43 anys— i el 20% restant dones —amb 41 anys—. Pel que fa al temps de consum abans d'iniciar tractament, és de 18 anys.

En adults, la substància més consumida pels homes continua sent la cocaïna i per les dones, l'alcohol. L'Anabel, de 47 anys, estava enganxada a la beguda, als psicofàrmacs i -ocasionalment- a la cocaïna. Un retret del seu fill li va fer prendre consciència que tenia un problema, va demanar ajuda a l'entitat i un any després de començar la teràpia, diu que el canvi és gegant: "ara soc feliç".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00