Directo

Rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros

Sociedad

Canvi a les PAU 2025: Desapareixen les lectures obligatòries en català i castellà

A partir de l'any, a la fase comuna de la selectivitat no hi haurà preguntes sobre títols concrets de la literatura catalana o castellana com La Plaça del Diamant o La Fundación

Desapareixen les lectures obligatòries en català i castellà

10:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716457995746/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El canvi que ha decidit i comunicat als centres el Consell Interuniversitari de Catalunya és coherent amb el nou currículum de batxillerat que s'ha començat a aplicar a primer de Batxillerat aquest curs 2023/24 i que no marca una llista concreta de lectures obligatòries comunes a tots els alumnes. Els estudiants de batxillerat, a les assignatures de llengua i literatura catalana i castellana, han de llegir i treballar textos i obres rellevants de la literatura catalana i castellana, però no es proposa una llista tancada de títols i es deixa en mans de cada institut decidir quines han de ser aquestes obres.

El Decret 171/2022, que ordena els ensenyaments de batxillerat diu que de forma conjunta, els docents de llengua han de "seleccionar per a la lectura guiada i compartida a l’aula algunes obres rellevants" de la literatura catalana i castellana "per mostrar elements rellevants de la construcció i el funcionament de la literatura, i de les relacions que s’estableixen amb altres textos i amb els valors ideològics i estètics del seu context de producció" però en cap cas proposa o defineix títols concrets i comuns per a tots els alumnes. Per això, la conselleria d'educació i el Consell Interuniversitari han acordat que les PAU de 2025 i posteriors avaluaran la competència literària amb preguntes sobre temes, gèneres i recursos literaris, basades en fragments que no necessàriament seran els mateixos que hauran llegit els alumnes, però que els serviran per connectar amb allò que hagin treballat a classe i amb les lectures decidides pels seus docents.

El director general d'innovació educativa i currículum Joan Cuevas defensa la mesura, diu que "les lectures obligatòries no desapareixen" sinó que passen a ser escollides pels centres.

"Un alumne podrà fer ESO i Batxillerat i no saber qui és Mercè Rodoreda"

La Carme Barragan és professora de català a un institut i membre del col·lectiu Pere Quart de docents en defensa de la literatura a les aules i qualifica d'error que el Departament d'Educació no hagi proposat una llista concreta ni tampoc hagi donat indicacions per assegurar-se que tots els alumnes treballaran un mínim d'autors comuns en la matèria de llengua i literatura catalana. "No és normal, és com si en el sistema anglès, es digués als professors, trieu vosaltres i si no voleu fer Shakespeare no el feu".

Barragan defensa que el departament hauria de marcar unes directrius mínimes per assegurar que tots els alumnes treballen autors clau de la literatura catalana. "Es pot configurar un dossier amb tot un seguit de textos que donen un coneixement social i de models de conducta, o contes essencials i amb un material al darrere que expliqui aquests són els nostres escriptors, aquests textos parlen de nosaltres i de la nostra vida i això s'ha de treballar".

"Hi ha professors de llengua que es limitaran a fer llengua, perquè donen més importància a la gramàtica o a la sintaxi i pot haver-hi alumnes que facin tota l'ESO i el Batxillerat i no hagin llegit cap text de Mercè Rodoreda". Barragan explica que no són només els professors de literatura catalana els que estan preocupats per aquest "campi qui pugui", perquè en llengua castellana passa el mateix.

La decisió ha provocat un intens debat entre el col·lectiu de professors. Alguns remarquen que el fet que fins ara hi hagués una llista de lectures obligatòries "no garantia res" perquè molts alumnes optaven per preparar-se pels exàmens a partir de resums o "mirant la sèrie o la peli" que s'hagués fet a partir del text. Però molts altres, com la bibliotecària Marta Cava defensen que les lectures obligatòries són "necessàries".

Si es mantenen les lectures obligatòries en les assignatures optatives

El consell interuniversitari de Catalunya ha comunicat als centres que sí que es mantenen les preguntes sobre lectures obligatòries comunes per als estudiants que triïn literatura catalana o literatura castellana com a matèria de modalitat, és a dir per als alumnes que optin per fer el batxillerat de lletres. En aquest cas la llista de títols obligatoris inclou per l'assignatura de literatura catalana L’alegria que passa, de Santiago Rusiñol, El poema de la rosa als llavis, de Joan Salvat-Papasseit o Laura i La ciutat dels sants de Miquel Llor entre d'altres. En el cas de literatura castellana al recull de lectures obligatòries s'inclou La vida es sueño, de Calderón de la Barca, Los pazos de Ulloa, de Emilia Pardo Bazán o Luciérnagas de Ana María Matute.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00