Sociedad

"L'esborrany de la declaració de la renda s'ha de repassar sempre"

Entrevista a Bruno Pardo, vice-secretari del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya a Lleida

Amb Bruno Pardo, del Col·legi de Gestors Administratius de Lleida, respassem el més important i les novetats de la campanya de la renda d'enguany.

Les novetats de la renda d'enguany, amb Bruno Pardo, del Col·legi de Gestors Administratius de Lleida.

28:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000055852/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A la recta final de la campanya de la renda -acaba l'1 de juliol-, parlem d'aquelles qüestions que cal tenir en compte si encara no s'ha presentat la declaració o s'està en plena elaboració. Ho fem amb en Bruno Pardo, vice-secretari del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya a Lleida.

Novetats

Una de les novetats és que s'ha apujat el mínim obligatori per a presentar la declaració dels 14.000 euros als 15.000. Altres novetats és que els autònoms, si bé sem pre han tingut l'obligació de presentar la declaració de la renda, ara la novetat és "bàsicament el determinar que tinguis activitat econòmica. Si tens activitat econòmica", assenyala Bruno Pardo, "des del primer euro l'has de declarar i t'obliga a fer la declaració de la renda". Abans, no és que no calgués des del primer euro si tenies "activitat econòmica", insisteix Pardo. "El que passa és que s'ha matisat el tema què és activitat econòmica i què no. Si t'ho declaren com a activitat econòmica, tens l'obligació de fer la declaració de la renda". Com a exemple, parla de  "una col·laboració, un curs, una conferència... que te la declaren com a activitat econòmic a quan hauria d'anar a rendiment del treball. I si anés a rendiment del treball potser no t'obligaria a fer la declaraióc de la renda. Això és tan senzill com presentar, no pel contribuent però sí per l'empresa per qui fa la col·laboració, que ho declari correctament al 190, amb la clau correcta. Llavors això no té per què generar l'obligació de presentar la declaració de la renda"

Revisar i repassar, sempre

Molta gent que presenta la declaració via telemàtica consulta l'esborrany que li facilita Hisenda. Per a Bruno Pardo, cal repassar-lo "sempre" perquè l'esborrany "és viu". Això vol dir que la mateixa Hisenda pot introduir-hi modificacions al llarg del temps que l'esborrany és on line perquè li han arribat dades que modifiquen el resultat i que abans no les havia tingut en compte. Per tot plegat "és important que es tingui cura que estigui correcte i que si se té algun dubte potser millor esperar una mica perquè, a vegades (Hisenda) hi bolca coses (a l'esborrany) a posterior i canvia el càlcul de la declaració".

Impugnar la declaració

També recordem amb en Bruno Pardo que sovint es diu que si es presenta una declaració de la renda amb errors, Hisenda els hi fa pagar al contribuent. Però també hi ha la possibilitat de fer la impugnació de la renda, segons comenta. "En aquests casos, tard o d'hora, ho resoldran. I si és a retornar, et faran la devolució amb els interessos pertinents... això en el cas que es resolgui fora del termini ordinari de la redna, que en aquest cas és fins al desembre".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00