El BalcóEl Balcó
Sociedad

Víctima d'una sextorsió: 2400 dòlars per no revelar fotos íntimes robades

El robatori de l'ordinador de la Patrícia Franquesa es va convertir en una extorsió sexual, d'on n'ha fet un documental titulat 'Diari de la meva sextorsió'

Víctima d'una sextorsió: 2400 dòlars per no revelar fotos íntimes robades

Víctima d'una sextorsió: 2400 dòlars per no revelar fotos íntimes robades

18:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716474265171/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"He hackejat el teu PC, no em coneixes ni jo a tu, has d'ingressar 2400 $ americans al compte de bitcoin següent [...] he trobat això (adjunta fotos) i estic segur que no vols que tots els teus contactes vegin això". Aquest és el missatge que va rebre la Patrícia Franquesa l'1 d'agost del 2019, amb unes fotos íntimes. Tres mesos abans, li havien robat l'ordinador en un bar, no va ser fins aquell dia que es va adonar que aquella informació que tenia al disc dur ja no era seva i que l'estaven utilitzant en la seva contra: "Em vaig adonar que aquella informació ja no era meva, l'havia perdut per sempre.

La Patrícia és una de les moltes persones que es veuen atrapades en aquest tipus d'extorsió que no para de créixer. Segons ha publicat El País, les denúncies per sextorsió a Espanya han passat de 1.691 al 2018 a 4.460 el 2023. La Patrícia ha recollit la seva història en un documental dirigit i protagonitzat per ella, 'Diari de la meva sextorsió', que avui comparteix a El Balcó, juntament amb l'experta en ciberseguretat i fundadora d'OnBranding, Selva Orejón.

Les reaccions i la soledat

Quan va rebre el correu la Patrícia no va saber com reaccionar. Va estar "uns segons asseguda davant de l'ordinador" fins que va arribar a entendre que li estaven fent xantatge. Aleshores va pensar: "contesto o no contesto?". Havia rebut unes fotos seves "íntimes i privades" que feia nou anys que s'havia fet, "les tenia perdudes, ni me'n recordava", ha admès. Finalment, va decidir demanar ajuda, i va trucar el 112.

La Selva Orejón ha celebrat la decisió de la Patrícia. Pagar vol dir "fer augmentar les arques de grups criminals" que s'amaguen darrere la sextorsió i que promouen delictes molt pitjors, "com el terrorisme". La pèrit judicial també ha parlat de la necessitat de no avergonyir-se i explicar-ho, tot i que ha assenyalat la importància de saber "a qui s'explica", ja que moltes vegades "en el procés d'ajudar tiren més sorra a sobre". La Patrícia va patir aquesta situació: Molta gent em deia per què tenia aquelles fotos, encara em feien sentir més culpable". La pregunta que no es parava de fer era: "M'ho mereixo?".

Com ha acabat?

Després de cinc anys hi ha un condemnat, però únicament pel furt de l'ordinador. Després de molt lluitar, la Patrícia va aconseguir que a la sentència hi aparegués una vinculació per presumpte xantatge digital, tot i que no ha estat la condemna principal. De fet, aquesta és una sentència molt pionera, ha apuntat Orejón, perquè hi ha "moltes persones que no denuncien" i altres que, quan ho fan "no en fan seguiment", de manera que queden "en l'oblit".

Després del xantatge, però, sempre queda la por que les imatges —o l'amenaça que sigui— tornin a sortir a la llum. És per això que l'experta en ciberseguretat ha recomanat fer "vigilància digital", posant un HASH, que és com una "engruna de pa" a l'arxiu pertinent, per comprovar que aquesta informació mai estigui a internet i, si es detecta que sí, poder denunciar.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00