Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Isaki Lacuesta: "'Segundo premio' neix d'una conversa de borratxos"

Arriba als cinemes la pel·lícula sobre la llegenda negra de 'Los Planetas'

ENTREVISTA. Isaki Lacuesta

ENTREVISTA. Isaki Lacuesta

26:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716645350707/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La primavera de 1998, el director de cinema Isaki Lacuesta treballava de periodista cultural a un diari de comarques."Cobrava una merda, però anava a tants festivals de música com podia i, com no hi havia cap mena de control editorial, feia el que em venia de gust: publicava entrevistes falses a Manuel Vázquez Montalbán, crítiques literàries de llibres que no existien... podia fer el que volgués", diu l'Isaki. Mentrestant, durant aquella primavera de finals de segle es publicava 'Una semana en el motor de un autobús', el tercer àlbum del grup granadí 'Los Planetas' -precursors de l'indie espanyol-, que canvia per sempre l'escena musical del país. El procés creatiu -i destructiu- d'aquest àlbum és el punt de partida de 'Segundo premio' -premiada al Festival de Màlaga com a millor pel·lícula-; l'últim treball dirigit per l'Isaki, que barreja el mite i la realitat que envolta a Los Planetas.

'Segundo premio', una pel·lícula que NO va de 'Los Planetas'... o sí?

"Comencem dient que la pel·li no va de 'Los Planetas' sinó de la seva llegenda, per deixar clar que no és un d'aquests biopics autoritzats en els quals només s'explica el que interessa. A 'Segundo premio', en canvi, expliquem el que volem. A més, hem tingut la sort que 'Los Planetas' ens cedeixin la seva música i ens donin tota la llibertat per fer la pel·lícula que volíem fer" respon l'Isaki quan li preguntem si realment 'Segundo Premio' no va sobre 'Los Planetas' tal com s'anuncia a l'inici. La pel·lícula mescla situacions reals recreades des de la fidelitat més rigorosa, amb d'altres oníriques o fantàstiques totalment inventades. El que no amaga en cap moment és la tenebrosa relació de la banda amb les drogues, l'amor i odi latent entre els integrants, i el caos en el qual vivien quan van crear les cançons del disc. "Jo li vaig dir al J -líder de 'Los Planetas- que volia fer una pel·lícula de vampirs, i ell em va dir que fes el que volgués, que podia telefonar-li per qualsevol dubte que tingués", afirma l'Isaki.

Una llavor sembrada fa més de vint-i-cinc anys

"Aquest projecte neix d'una conversa de borratxos", diu l'Isaki. Ens situem a la Granada nocturna de finals del segle XX. En un dels molts bars oberts fins altes hores de la nit, el cantant de 'Los Planetas' insisteix al cambrer que s'hauria de fer una pel·lícula sobre com es va crear el tercer disc de la banda. El cambrer en qüestió és el Fernando Navarro, guionista de 'Segundo premio', que pren nota i anys més tard ho fa realitat. En un principi, la pel·lícula l'havia de dirigir el Jonás Trueba, però per incompatibilitats acaba arribant a mans de l'Isaki, que accepta encantat sempre que pugui reescriure el guió braç a braç amb el Fernando. Tot i això, certes decisions del projecte original es mantenen. La més cridanera, que el repartiment estigui format majoritàriament per músics granadins. Per cert, estan tots fantàstics.

Una pel·lícula codirigida

El dia abans de començar el rodatge, l'Isaki va rebre una notícia horrible: la seva filla Luna havia sigut diagnosticada de leucèmia. "Gràcies a un equip meravellós i a les noves tecnologies, vam decidir que jo dirigiria des de l'hospital i el Pol Rodríguez des del set", diu l'Isaki amb un nus a la gola. La Luna no va poder superar la malaltia. Quan 'Segundo premio' va guanyar el Festival de Màlaga, l'Isaki va dedicar el premi a la Luna cantant la seva cançó preferida de 'Los Planetas'.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00