Tribunales

El Tribunal Europeu de Drets Humans tanca el debat sobre l'eutanasia al pistoler de Tarragona

Estrasburg sentencia que la mort assistida de l'acusat abans del judici no va vulnerar el dret de les víctimes a tenir un procés judicial just i apela a la vía civil i administrativa

Barcelona

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha tancat definitivament el debat sobre l'eutanàsia que es va aplicar al pistoler de Tarragona, el vigilant de seguretat que al 2021 va entrar a l'oficina on treballava i va disparar a tres companys. Després es va atrinxerar a una masia, on va ser neutralitzat a trets pels Mossos d'Esquadra. Arran d'aquella detenció, Marin Eugen Sabau va quedar paraplègic i va demanar l'eutanàsia, que li va ser concedida, convertint-se en la primera persona acusada d'un delicte greu, en aquest cas, diversos intents d'homicidi, que moria amb l'eutanàsia abans de ser jutjat, malgrat l'oposició de les víctimes. La defensa d'un dels mossos ferits, del sindicat USPAC, ha portat la decisió fins al TEDH perquè senti jurisprudència i conclogui què ha de prevaldre: el dret a la mort digna o a tenir un judici just. Estrasburg ha destimat el recurs de les víctimes i ha conclòs que tothom ha tingut garantits els seus drets en tot moment.

"El dret a la tutela judicial efectiva és un pilar bàsic de l'estat de Dret. Sense tutela judicial tampoc existirien la resta de drets, ja que és l'únic que garanteix el sotmetiment a l'imperi de la llei", argumentava l'advocat José Antonio Bitos en el seu recurs al Tribunal. "La crisis anticipada del procés per decisió unilateral de l'investigat, lesiona el dret fonamental a la vida de les víctimes al privar-les de l'empara judicial que un procés ofereix". El recurs platejava que no hi ha cap precedent on s'hagi pogut pronunciar sobre la ponderació del cas, entre el dret a la tutela judicial efectiva i el dret a la integritat física o moral de l'investigat.

El TEDH reconeix que "qüestions com l'eutanàsia plantegen complexes qüestions legals, socials, morals i ètiques", però que el debat que plantejava el cas no s'ha de referir "a qüestions relacionades amb el procés d'eutanàsia, sinó amb els drets d'accés a un tribunal", diu la sentència consultada per SER CATALUNYA. El Tribunal d'Estrasburg considera que "no s'ha vulnerat el dret d'accés a un tribunal" per part dels demandants, ja que, les víctimes poden demanar una indemnització per la via civil. "L'arxiu del procés contra Sabau després de la seva mort no va impedir al demandant interposar una acció civil per obtenir una indemnització per danys i perjudicis", afegeix les jutges.

La reacció de les víctimes

El cas és que Sabau es va declarar insolvent, impedint a les víctimes cobrar una indemnització per les lesions que van patir i les seqüeles que arrosseguen. El tribunal europeu recorda que en el cas del mosso ferit, que és qui va recórrer a Europa, "la seva condició de funcionari de l'administració catalana i el fet que va patir lesions en cumpliment del seu deure (...), el converteix en un potencial beneficiari d'una compensació de l'administració pública".

"Tenim certa decepció amb la decisió del tribunal perquè no recolza la nostra tesi. Tot i així, sí que diu que els agents dels Mossos han de ser rescabalats per la Generalitat de Catalunya", valora José Antonio Bitos, advocat del sindicat USPAC del mosso ferit. El lletrat anuncia que se servirà de la sentència europea per presentar avui mateix una demanda contra el Departament d'Interior, que va desestimar la reclamació per les lesions que l'agent va patir en acte de servei".

No és el cas de la resta de víctimes que han optat per demandar a l'empresa on treballaven. Més de dos anys després arrosseguen seqüeles greus i mantenen la sensació d'injustícia i impunitat. És el cas de la Luisa Rico, una de les companyes de feina de l'acusat, que va estar hospitalitzada un mes entre la vida i la mort a causa dels trets que li va disparar. Més de dos anys després, arrossega estrès postraumàtic i dolor crònic, que li ha provocat la incapacitat permanent.

Luisa Rico, víctima del pistoler de Tarragona

00:37

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1719490169775/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Cronología del cas: el recorregut mortal del pistoler i la petició d'eutanàsia

Els fets es remunten al 14 de desembre de 2021. Marin Eugen Sabau, un vigilant de seguretat que havia estat de baixa i posteriorment acomiadat, entra armat a les oficines de Securitas a Tarragona, on treballava, i dispara a tres companys de feina que van acabar ferits crítics. Després fuig, disparant pel camí a un agent dels Mossos i que intentava aturar-lo. El pistoler es va acabar atrinxerant a una masia als afores de Riudoms, disparant sense treva contra els agents dels Mossos desplegats per detenir-lo. Els efectius del Grup Especial d'Intervenció dels Mossos (GEI) l'aconsegueixen neutralitzar. Mentre un franctirador dispara, altres agents s'apropen per detenir-lo. En l'actuació, l'acusat va rebre trets a les cames i els braços que li van provocar una lesió medul·lar irreversible.

El jutjat de guàrdia el va enviar a la presó i va passar mesos a l'Hospital Penitenciari de Terrassa, on va el 20 de juny va demanar l'eutanàsia. Sabau argumentava que estava paraplègic, amb 45 punts a la mà, sense poder moure el braç ni sentir el pit. Era el primer cop a la historia que una persona investigada per un delicte greu demanava la mort assistida i va obrir un debat sense precedents. El 13 de juliol de 2022 la Comissió d'Evaluació i Garabtues de la Generalitat, responsable d'avalar la mort digna, hi donava el vist i plau definitiu. L'endemà, l'advocat del sindicat USPAC, recorria la decisió, a la que van acollir-se altres víctimes.

Demanaven al jutjat que aturés el procés de mort digna per poder-lo abans jutjar o tancar la investigació i fer justícia. Ni el jutjat d'instrucció, ni l'Audiència Provincial, ni el Tribunal Constitucional van aturar el procés. Els jutges van concloure que la llei d'eutanàsia no contempla els processos judicial oberts com a motiu per denegar una sol·licitud i que, en qualsevol cas, havia de prevaldre el dret a la dignitat i integritat física de l'acusat enfront del dret a la tutela efectiva de les víctimes. Unes setmanes després, a les sis i mitja de la tarda del 23 d'agost de 2022, se li aplicava l'eutanàsia i, per consegüent, s'arxivava la investigació contra ell per diversos intents d'assassinat.

Es dona la circumstància, que en aquest moment el cas ha fet un gir i ara el jutjat de Tarragona investiga als agents que van disparar al pistoler per neutralitzar-lo. La família de Sabau els va denunciar perquè creu que l'actuació policial va ser desproporcionada. El jutjat va imputar als agents del GEI que hauran de declarar a principis de novembre.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00