La LlavorLa Llavor
Sociedad

AVA i la Unió Llauradora reclamen al nou govern que separe agricultura de medi ambient, més pressupost i una persona preparada al capdavant de la conselleria

Les principals associacions agràries valencianes donaran temps al nou govern, però consideren urgent augmentar el pressupost per al camp, consensuar les polítiques amb el sector i reduir el proteccionisme mediambiental

La llavor (03/06/2023)

La llavor (03/06/2023)

30:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1685772431497/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Amb prudència i amb un cert escepticisme. Així acullen AVA i la Unió el canvi polític a la Comunitat Valenciana. Des d'AVA, el seu president Cristóbal Aguado, recordava en La Llavor que prefereixen esperar i veure què fa el nou govern, que també fa huit anys pintaven molt bé les intencions del consell, però que després s'hi han produït moltes mancances.

Coincideixen AVA i la Unió que l'excessiva pressió mediambiental ha acabat tenint un efecte pervers en l'entorn rural. El proteccionisme exagerat ha agreujat, per exemple, els efectes dels incendis forestals al no permetre's el pasturatge. Per això, reclama Peris, i s'hi afegeix Aguado, que el medi ambient siga una cosa transversal. Que vincular-ho íntimament amb l'agricultura ha provocat una excessiva pressió verda sobre els llauradors i una espècie de criminalització de l'agricultura quan "tots, en tots els sectors, contaminem". A més, la necessitat de protegir el medi ambient amb la pressió de l'agenda verda europea ha provocat que els recursos es destinen a això i no al camp.

En eixe sentit, Cristóbal Aguado reclama al nou govern que tracte les zones rurals com a les urbanes. Sense els mateixos serveis que a les ciutats, i amb l'agricultura marginada i en el punt de mira, difícilment s'hi evitarà la despoblació. Per a Aguado, la clau, la primera cosa que ha de fer el nou govern, és encertar amb la persona que reculla la cartera d'agricultura. Creu que hauria de ser algú que sàpia de les seues responsabilitats i que no haja de perdre un temps, amb el qual el camp valencià no compta, per a posar-se al dia, per a aprendre.

Tots dos, que reclamen als nous o noves titulars d'agricultura que compten amb ells, hi són escèptics. Assumptes com l'aigua, que insisteixen tots dos que hauria d'estar fora de l'agenda política i que hauria de ser tractat per experts, porten encallats durant molt de temps perquè no hi ha voluntat de resoldre el problema i ve bé mantindre'l perquè és una caixa de vots.

El Rebost: amanida de llenties amb tonyina marinada

El Rebost: amanida de llenties amb tonyina

El Rebost: amanida de llenties amb tonyina

04:39

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1685609068857/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

S'acosta l'estiu i ja anem preparant receptes refrescants i lleugeres. Aquesta setmana vos he preparat una ensalada molt nutritiva amb un toc especial. Hem introduït un llom de tonyina que prèviament hem marinat perquè li atorgue al plat personalitat i presència. Si vos sembla vos explique com l'he preparat.

INGREDIENTS (per a dos persones)

1 pot de llentilles cuites de 400 g

2 lloms de tonyina

1/2 poma

Encisams variats

Oli d'oliva

Sal

Per a la marinada

1/2 got de vi negre

2 cullerades soperes de salsa de soja

All en pols

Gingebre ratllat

Coriandre

PROCÉS

La preparació és prou senzilla. D'una banda marinarem el llom de tonyina. En un recipient introduirem la tonyina juntament amb el vi, la soja, l'all en pols, el gingebre i el coriandre. Deixarem en el frigorífic durant dos hores aproximadament. Passat aquest temps prepararem les llentilles. Escorrem les llentilles i les fiquem a un bol. Tallem en daus xicotets unes rodanxes de poma. Hi incorporem l'encisam, un bon rall d'oli d'oliva verge extra i un pessic de sal. Removem i reservem.

Ara colarem la marinada i la reduirem durant un parell de minuts a una paella perquè l'alcohol s'evapore i d'altra banda marcarem la tonyina marinada.

Finalment emplatem. Sobre la base de l'ensalada de llentilles incorporem la tonyina, i amb la marinada el ruixem, la qual cosa li dona un toc especial.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/ensalada-de-lentejas-con-atun-marinado/

De temporada: Microbiota i salut

De temporada: microbiota i salut

De temporada: microbiota i salut

08:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1685545721623/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00