La LlavorLa Llavor
Sociedad | Actualidad

'Plantillo': Intel·ligència Artificial (IA) contra les plagues

És un projecte que podria comercialitzar-se en menys d'un any i que amb un equip lleuger i barat permet detectar fins a 27 plagues en estadis molt primerencs per a poder atallar-les

La Llavor 02/03/2024

La Llavor 02/03/2024

29:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709206194891/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

Un equip del grup d'investigació GTI-IA de l'Institut Universitari Valencià d'Investigació en Intel·ligència Artificial (VRAIN) de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha registrat eixe dispositiu que, a través de l'ús d'intel·ligència artificial, detecta fins a un total de 27 malalties de cultius de manera precoç per a facilitar el seu tractament primerenc i detindre la seua propagació.

'Plantillo', que així es diu, integra eines de visió artificial, processament de dades i d'aprenentatge profund, dins d'un dispositiu de baixa potència. Aquest programari utilitza un innovador model d'intel·ligència artificial que s'executa directament en el dispositiu i es coneix com a 'Edge AI'.

El dispositiu compta amb un sofisticat model de xarxa neuronal especialitzat en la classificació d'imatges que no només té la capacitat de capturar-les, sinó que també és capaç de processar-les de manera ràpida i eficient per a determinar la presència de malalties i identificar el tipus específic.

Així “s'aconsegueix una major eficiència i rapidesa en l'anàlisi de dades ja que no és necessari dependre de connexions de xarxa externes o servidors remots. El que resulta especialment beneficiós en entorns com les zones de cultius amb ample de banda limitada o crítica”, explica Marco.

'Plantillo' és un dispositiu econòmic, actualitzable i portable que és fàcil d'acoblar en drons, maquinaria o robots autònoms agrícoles que facilita als professionals del camp la detecció i classificació d'un total de 27 malalties en cultius com la poma, nabiu, cirera, dacsa, raïm, taronja, bresquilla, pimentó, creïlla, gerd, soja, carabassa, maduixa i tomaca.

Cédric Marco, al cap dels investigadors, apunta en La Llavor que ara treballen en un prototip. Quan comencen les proves en el camp el seu desenvolupament podria accelerar-se, i amb això la seua producció i posterior comercialització com a molt en un any.

El Rebost: empanada de verdures

El Rebost: empanada de verdures

El Rebost: empanada de verdures

04:39

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709211343429/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vi: com s'adapten els cellers per a exportar el vi valencià a altres països

Vi La Llavor: com adaptem els nostres vins als paladars estrangers

Vi La Llavor: com adaptem els nostres vins als paladars estrangers

05:04

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709211453688/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00