Directo

ENTREVISTA RODRI Sigue en directo la entrevista en 'El Larguero' a Rodri, el ganador del Balón de Oro

La LlavorLa Llavor
Sociedad | Actualidad

Viña Clausa: com naix un vi?

Una família de Fuenterrobles ha decidit fer el pas i comercialitzar, sota el paraigua de la DO Utiel-Requena, el vi que de sempre feien per a casa

La Llavor 25/05/2024

La Llavor 25/05/2024

30:04

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716539778886/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

A mitjan segle XIX es va construir la casa de la família. Va nàixer com a celler, encara que va deixar de ser-ho anys després. La família es va dedicar a altres tasques, però va conservar les vinyes. I cada any la família es reuneix en la verema, recull el raïm, el selecciona... Els amics, uns altres familiars, encantats amb eixe vi, van suggerir la possibilitat de comercialitzar-lo.

Fernando Moya Muñoz ho explicava en La Llavor. Van decidir fer el pas, recuperar la condició de celler de la casa, i emparant-se en la DO Utiel-Requena, llançar-se a l'aventura de fer un vi que poder comercialitzar. Amb raïm de la varietat boval bàsicament, endèmica a la zona, de ceps molt vells i tancats entre murs, d'ací el nom vinya 'clausa' (tancada), fan un vi rosat.

No sols tenen boval, també altres varietats com marseguera (allí l'anomemen 'marisancho); moravia; tardana i alguna cosa de garnatxa. Amb tot això fan, a més del rosat, un vi negre i un blanc. I com antany, de nou la família al complet participa de la verema, la selecció acurada del raïm, i tot el procés. Però ara ajudats per un enòleg. De fet, va ser posar el negre en el mercat i ja ha sigut premiat: una medalla de bronze en l'última edició de la Mostra de Vins que organitza Proava.

Explica Fernando Muñoz que la tirada és molt curta. Embotellen a penes uns pocs milers de botelles a un preu que qualifica de just, perquè alguna cosa han de guanyar i el procés és totalment artesà. Ara volen veure si és possible augmentar un poc la tirada, però mantenint el seu segell característic: la qualitat.

Per Viña Clausa va passar una enòloga, a ella li deuen eixe premi, i ara els ajuda Carlos Barceló. Afirma que la família li posa les coses molt fàcils. Que el seu treball consisteix bàsicament en cuidar les vinyes. La intervenció és mínima, tant en la cura del raïm com després en l'elaboració del vi. La idea és que siga el més natural possible.

Explica Barceló que la matèria primera és excel·lent. Que les vinyes velles, si bé no donen una gran producció, la que donen és de gran qualitat. Són molt resistents a les plagues, a les malalties, a la sequera... que preocupa, perquè canvia les condicions del raïm, i per tant, del vi. Unes vegades per a mal i unes altres, com en el vi blanc d'enguany, per a bé.

El Rebost: lasanya de verdures

El Rebost: lasanya de verdures

El Rebost: lasanya de verdures

05:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716391181825/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquesta setmana vos he preparat una lasanya de verdures amb un toc de soja. Sempre m'agrada anar provant coses diferents ja que la meua secció del Rebost de La Llavor, en la Cadena SER de cada setmana m'obliga a preparar cada setmana una recepta diferent. He de reconéixer que a vegades em costa trobar una recepta que m'acoble, ja que no sempre disposem del temps que m'agradaria per a cuinar tranquil·lament. Anem de cap i a vegades és difícil. Però bo, com se sol dir, sarna amb gust no pica.

Esta vegada venia amb la idea de preparar uns canelons de verdures amb un toc de soja, però finalment m'he decantat per una lasanya. Direu, i per què? Perquè tan senzill com que les plaques que tenia a mà eren de lasanya i de menor grandària. Com era bastant complex de manipular, vaig adaptar la recepta i he de dir que el resultat és igual de bo.

INGREDIENTS (2 persones)

8 plaques per a lasanya precuites

1 carabasseta

1 albergínia

1 ceba

1 safata de xampinyons

500 ml de nata per a cuinar

Ratlladura de formatge per a fondre

Formatge en pols

Oli d'oliva verge extra

Pebre

Sal

Soja

PROCÉS

Per a preparar la lasanya, en primer lloc encenem el forn a 200 °C. Mentre es va calfant, tallem finament totes les verdures i les calfarem a foc mitjà amb un bon oli d'oliva i un pessic de sal. Mentre es van calfant, anem posar en remulla les plaques de lasanya en aigua calenta durant el temps que marca el fabricant.

Una vegada les verdures estiguen ben sofregides, hi afegim un poc de nata i de soja perquè s'integren bé totes les verdures i seguidament passarem a muntar la lasanya.

Per a muntar la lasanya jo he agafat dos cassoles xicotetes de fang d'uns 20 cm de diàmetre, aproximadament. En la base posem un poc de nata per a cuinar i seguidament hi afegim una placa i verdures per damunt. Repetim l'operació fins a col·locar quatre plaques en cada cassola de fang.

Una vegada estiguen muntades, abocarem nata per a cuinar per damunt i després li afegirem formatge per a fondre i formatge en pols perquè li done un toc cruixent.

Ho introduïm al forn a 200 °C durant 10 minuts amb la calor dalt i baix, i 5 minuts més tan sols per dalt per a gratinar-les. Delicioses i fàcils de preparar.

De temporada: llet de vaca i 'les altres llets'

De temporada: llet de vaca (i altres &#039;llets&#039;)

De temporada: llet de vaca (i altres 'llets')

04:32

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716390969772/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sigue toda la última hora en el canal de Whatsapp de Radio Valencia: haz clic aquí y suscríbete para recibir toda la información y la actualidad del día en tu móvil.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00