La Llavor
Sociedad

Bioenginyeria per a aconseguir plantes més resistents i nutritives

Malgrat les reticències ètiques a manipular genèticament les plantes la bioenginyeria, que s'aplica sense tantes reticències en animals i persones, es reivindica

La Llavor (29-06-2024)

València

Mireia Uranga és una investigadora post-doctoral Marie Curie en la universitat belga de Lovaina i participa en un projecte de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes que busca fer amb elles el que ja es fa amb les persones i els animals. Explica Uranga que existeix una barrera ètica que és necessari superar i que no ajuda el fet de trobar sempre productes frescos als supermercats.

Per això Uranga considera que és necessari que canvie eixa situació i que s'invertisca més en la bioenginyeria en plantes. Això permetria respondre molts problemes derivats del canvi climàtic com la sequera i les pluges torrencials, i al temps reforçar les característiques nutritives dels productes.

El treball proposa un full de ruta per a aplicar virus atenuats per a millorar les qualitats dels cultius, fent-los més resistents a condicions climàtiques extremes i canviants, o bé produint suplements dietètics per a millorar la nutrició humana. Segons els autors, es tracta d'una alternativa més eficient i sostenible que l'ús d'agroquímics, i més ràpida que l'ús de mètodes de millora tradicional.

L'article forma part de la sèrie sobre el futur del menjar en què dues de les revistes referents en el sector, Nature Reviews Bioengineering i Nature Food, presenten els avanços més cridaners en la producció d'aliments i estableixen un full de ruta per a desenvolupaments futurs que permeten aconseguir una seguretat alimentària a nivell global i fomenten la sostenibilitat ambiental.

Els autors proposen que es puguen emprar vectors virals basats en virus atenuats que no perjudiquen les plantes per a introduir gens específics en els cultius, i aconseguir així millores en les característiques agronòmiques. Aquests vectors virals es podrien utilitzar per a induir la floració de les plantes i accelerar les collites; desenvolupar varietats de cultius millorades; modificar l’arquitectura de les plantes per a facilitar-ne l'adaptació a la mecanització; millorar-ne la tolerància a la sequera; o bé produir metabòlits beneficiosos per a la salut humana, entre altres aplicacions.

Aquests vectors poden usar-se per a l'edició precisa del genoma mitjançant abordatges que es basen en components CRISPR-Cas per a aconseguir millores heretables en característiques agronòmiques, com ara la longitud i el pes del gra en el blat o el color dels fruits en les tomaques”, explica Pasin. “A més, les aplicacions basades en vectors virals permeten aconseguir millores transitòries que ofereixen una alternativa atractiva, per la rapidesa de desenvolupament i validació, a l’ús d’agroquímics, a fi de desenvolupar sistemes productius agrícoles més eficients i sostenibles”, assegura l’investigador del CSIC.

El rebost: crema d'espàrrecs amb berberetxos

El Rebost: crema d'espàrrecs amb berberetxos

Ja estem oficialment a l'estiu i hem d'anar preparant receptes refrescants que ens animen en aquests dies de calor. Com ja sabeu, són tantes les receptes que hem preparat aquests últims anys que moltes vegades em costa trobar receptes que ens acoblen.

Doncs bé, la que vos porte hui m'ha sorprés per la seua senzillesa i pel resultat tan espectacular. Es tracta d'una crema freda d'espàrrecs i berberetxos que he trobat en TikTok en el compte de @twogaypapas. Un compte divertit amb receptes senzilles que m'ha encantat. Com sol ser habitual, vos he preparat la meua versió amb algunes xicotetes variants en la rematada final.

INGREDIENTS

200 g d'espàrrecs blancs

75 g de maionesa

10 ml d'oli d'oliva verge extra

1 llanda de berberetxos

El caldo dels berberetxos

Pebre negre

Per a decorar

Cogombrets i vitets adobats

PROCÉS

El procés és tan senzill com triturar a un got batedor els espàrrecs junt a la maionesa, l'oli d'oliva verge extra, el pebre i el caldo dels berberetxos.

Deixarem refredar, i quan anem a servir-la li posarem uns berbertxos junt a uns cogombrets i vitets adobats. Ja veieu com és de senzilla de preparar. Espere que gaudiu de la crema i per descomptat de l'estiu.

Ací tens la recepta original: https://unarecetaunrecuerdo.com/crema-fria-de-esparragos-con-berberechos/

Vi: com el màrqueting ajuda a vendre més vi

Vi: cóm influeix el màrqueting a l'hora de vendre millor el vi

Sigue toda la última hora en el canal de Whatsapp de Radio Valencia: haz clic aquí y suscríbete para recibir toda la información y la actualidad del día en tu móvil.