Economía y negocios | Actualidad

El Govern català aplicarà la taxa de l'euro per recepta a partir del 23 de juny

El portaveu del Govern, Francesc Homs, diu que tot està a punt i insisteix en afirmar que la Generalitat té competències suficients i que els avala el Consell de Garanties Estatutàries per fer-ho

El Govern català ha decidit aplicar la taxa de l'euro per recepta a partir del 23 de juny. Després de la reunió de Govern, el portaveu, Francesc Homs, ha explicat que tot està "a punt". Homs ha insistit en afirmar que la Generalitat "té competències suficients i, a més, els avala el Consell de Garanties Estatutàries", per fer-ho.

El portaveu del Govern ha explicat el Pla Econòmic i Financer que van enviat a Madrid contempla l'ingrés corresponent a aquesta mesura, i per tant, "no entenem el plantejament actual del Govern central". Homs ha afegit que "Madrid no ho té tot apunt per aplicar el copagament a nivell estatal a partir de l'1 de juliol".

La Generalitat s'enroca en tirar endavant la nova taxa de l'euro per recepta tot i que el Ministeri d'Hisenda estudia emprendre mesures per la via judicial per neutralitzar un dels impostos més controvertits que posa en marxa l'Executiu català.

Más información

Segons publica avui el Periódico, el Ministeri d'Hisenda considera ara que aquest nou gravàmen envaeix competències estatals i emplaça el Gabinet d'Artur Mas a negociar una solució per evitar un recurs d'inconstitucionalitat. Hisenda hauria donat un ultimàtum a la Generalitat i l'insta a convocar, abans de dijous que ve, la Comissió Bilateral de Cooperació per tractar de resoldre la situació.

La mesura de l'euro per recepta va poder tirar endavant a Catalunya gràcies a l'abstenció del Partit Popular Català al Parlament, després d'aconseguir algunes modificacions a la proposta inicial. Avui, la presidenta del partit, Alícia Sánchez Camacho, defensava que l'Estat està més que legitimat per presentar un recurs. "La Generalitat pot anar al Tribunal Constitucional i l'Estat també ho pot fer". Camacho creu que els catalans no haurien de pagar més que els ciutadans de la resta de l'Estat. En la mesura que, a la pujada del cost dels medicaments per part de l'Estat s'hi sumaria l'euro per recepta.

Per cert, sobta també sobre la taxa que el Ministeri d'Hisenda es plantegi ara el recurs quan la ministra de Sanitat, Ana Mato, es va mostrar receptiva quan va conèixer la proposta catalana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00