Martes, 25 de Enero de 2022

Otras localidades

Extorsió amb un nou virus informàtic

Alerta per un perillós virus informàtic que està provocant molts problemes a algunes empreses. Les víctimes veuen com els arxius dels seus ordinadors queden encriptats i bloquejats i com a través d'un missatge els obliguen a pagar fins a 5.000 dòlars per poder recuperar-los

Fragment del missatge que reben les víctimes del "Ramsonware", amb l'extorsió de 5.000 dólars per lliurar-los del virus

Fragment del missatge que reben les víctimes del "Ramsonware", amb l'extorsió de 5.000 dólars per lliurar-los del virus

Es desconeix de moment l'origen d'aquesta extorsió informàtica i els experts recomanen no pagar perquè no hi ha cap garantia d'obtenir la contrasenya que ho desbloquegi. Els arxius afectats es poden donar per perduts.

Els cibercriminals infecten els ordinadors a través de Microsoft Windows Server 2003, que tenen moltes petites i mitjanes empreses i que permet controlar el sistema de forma remota, des de casa o des d'altres oficines.

Quan els usuaris van configurar aquest sistema van posar contrasenyes fàcils de predir o simples i els hackers utilitzen aquesta debilitat en la configuració per colar-se al servidor i encriptar els arxius. Els comprimeixen, els xifren i els desen sota un codi que només coneixen els delinqüents. A partir d'aquí envien un missatge als propietaris advertint-los que els arxius han quedat bloquejats, amb la falsa excusa que han accedit a continguts pedòfils, i els demanen fins a 5.000 dòlars per recuperar els arxius.

Oriol Torruella, responsable de l'àrea legal del CESICAT, el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya recomana no cedir a l'extorsió: "És molt important tenir clar que pagar mai suposa l'alliberament ni de la màquina ni dels arxius i per tant, els que es vegin afectats no haurien de procedir mai al pagament del rescat"

Els Mossos i la Policia Nacional ja han rebut denúncies de diverses empreses afectades per aquest codi maliciós, aparegut fa només deu dies a tot el món, inicialment a Austràlia.

Per prevenir l'atac es recomana reforçar els antivirus, els sistemes de configuració dels servidors i sobretot fer una còpia de seguretat dels arxius i guardar en un lloc extern no connectat al servidor afectat.

El Ransomware, nom amb què es coneix aquest codi, té un antecedent; es coneix com el "virus de la policia" perquè els delinqüents feien servir el logotip de la policia nacional per demanar 100 euros de multa a canvi de desbloquejar els ordinadors infectats, amb l'excusa també que s'havien consultat pàgines de pedofília.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?