Jueves, 03 de Diciembre de 2020

Otras localidades

EGM EGM La SER lidera 2020 con su mejor resultado en tres años
HORA CAMP DE TARRAGONA

Rifa de panellets, confitura i visites guiades a Reus

Arriba Tot Sants i a Reus és sinònim de celebració de tradicions centenàries i activitats recents que per l’acceptació popular que tenen estan cridades a perpetuar-se en els anys

Panallets

Jordi Cartañá (CADENA SER)

Amb l’arribada de tot sants, a Reus es continuen fent la tradicional rifa de la confitura i també la rifa dels panellets. La dels panellets remunta al segle XIX tal i com ha explicat a Hora Camp de Tarragona l’etnòleg, Salvador Palomar. “Amb la industrialització i el canvi de costums, la celebració de la castanyada surt del voltant de les llars de foc i esdevé més pública a mans d’entitats i dels cafès que organitzen activitats com ara venta de castanyes i panellets i a reus la rifa d’aquests productes”.

Motiu de conflicte

Amb pocs anys la venta d’aquests productes havia acabat generant un gran volum de diners, de manera que hisenda va voler entrar a regular-ho i va començar a prohibir aquesta mena de compra - venta i rifes. Palomar ha explicat que “a Reus va ser motiu d’indignació popular amb ple a l’ajuntament, recollida de signatures i cap a Madrid a dir que la rifa de confitures no es podia perdre”.

La rifa a l’Orfeó

A Reus són diverses les entitats que fan aquesta mena de rifa tradicional una d’elles és l’Orfeó Reusenc. El seu president Jordi Gomis ens ha explicat que per aquest 1 de novembre s’espera un dia molt atrafegat a l’entitat i que són moltes les persones, els quilos de panellets i pots de confitura els qui desfilaran per l’entitat.

Èxit creixent

Naixia el 2009 i amb només 5 anys la visita guiada al cementiri de Reus esgotat totes les reserves dies abans. A mans de la companyia Reusenca de la Gata Borda, els visitants tenen l’oportunitat de conèixer els racons més significats i significatius del cementiri de Reus així com també les tombes de personatges il·lustres de la vila. La Sílvia que participa de la guia com actriu ha dit que amb la seva experiència en aquesta mena de representacions s’ha adonat que un cementiri és un reflex de la ciutat a la que pertany. I conclou que “si tenim en compte el seu cementiri, Reus és una ciutat modernista”.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?