Del camp a la taula
A la Tira de Contar de Mercavalència es donen cita cada matinada 300 agricultors que venen directament als botiguers els seus productes acabats de portar del camp
7.30 La LLavor
30:02
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/004RD010000000194931/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Valencia
Cada nit a les quatre de la matinada les portes de Mercavalència s’obrin per acollir al voltant de 300 agricultors que porten els seus productes de temporada acabats de collir per vendre’ls a botigues, parades de mercats i comerços.
Es tracta de la Tira de Contar, una institució històrica, que ve de segles enrere, i que busca el contacte directe, sense intermediaris, entre productors i venedors. Són productes cultivats a l’horta, frescos i collits eixe mateix dia pràcticament, de manera que el consumidor pot trobar a la xicoteta botiga del cantó productes excel·lents que només porten unes hores collits.
La Tira de Contar, això sí, no està exempta de la crisi que pateix el sector. I és que segons els agricultors que han parlat a La Llavor, no tindre intermediaris no garanteix un bon preu ja que hi ha dies que obtenen el mínim per cobrir els costos de producció. Una feina dura a la qual es dediquen famílies senceres i es transmet generació darrere de generació.
Encara que la presència de dones ha minvat en els últims anys, segons expliquen alguns productors, sempre ha estat una institució amb molta presència femenina. Tanmateix, els canvis no es redueixen a la menor presència de dones, sinó que el tancament de botigues ha donat pas a un nou tipus de clients: pakistanesos o hindús que ara gestionen petits comerços de fruites i verdures i gràcies als quals de moment la Tira de Contar encara té vida.
Jèssica Crespo
Editora de Hoy por Hoy Valencia y redactora Radio Valencia Cadena SER. Anteriormente directora de de...