Miércoles, 02 de Diciembre de 2020

Otras localidades

EGM EGM La SER lidera 2020 con su mejor resultado en tres años

Centenars de joves al carrer en fer els 18 anys

La Generalitat assumeix que no pot oferir pisos socials per tots els joves estrangers quan es fan majors d'edat. Calculen que en els propers mesos 200 de joves sortiran dels centres de menors i no tindran plaça garantida per extutelats.

L'Ismail dorm al parc de l'Estació del Nord a Barcelona, amb altres joves com ell

L'Ismail dorm al parc de l'Estació del Nord a Barcelona, amb altres joves com ell / Elisenda Colell (Cadena SER)

En concret 200 menors estrangers desemparats faran els 18 anys d'ara fins al desembre. En total són 700, si comptem els que ho han fet des del gener fins ara. Hauran d'abandonar els centres de menors, però no tindran on anar. La Llei dels Drets i Oportunitats de la Infància obliga a la Generalitat a garantir "suport i habitatge" per aquests joves quan fan els 18 anys i ho demanen. Als últims 5 mesos la direcció d'Atenció a la Infància de la Generalitat ha posat 150 pisos més a disposició del parc d'habitatges pels joves extutelats. El problema és que, a dia d'avui, tots els pisos disponibles pels majors d'edat, uns 500, estan plens. Una tendència que no és nova però que l'augment d'arribades dels menors d'edat està repercutint en les oportunitats pels que fan els 18 anys.

Una gran majoria de joves acaben vivint al carrer o ocupant pisos a l'àrea metropolitana. Des de l'abril fins ara ha crescut un 5% el nombre de joves atesos només als tres centres de primera acollida pels sense sostre a Barcelona. Fonts municipals parlen d'una llista d'espera "infinita" a l'alberg especialitzat pels joves que dormen al carrer que fa un any va obrir l'ajuntament, amb una trentena de places. I és que s'ha convertit en habitual que els centres de menors d'arreu de Catalunya intentin tramitar una plaça en albergs per aquests joves quan saben que s'apropa el dia que faran els 18 anys.

Mots joves immigrants abandonen els centres sense papers: ni permís de treball ni de residència. El govern català culpa l'Estat d'anar molt lent en els tràmits, i la llei d'estrangeria perquè no els garanteix el permís de treball als 16 anys com sí que passa als joves nascuts aquí. "Una discriminació greu", apunten des de la Generalitat. De fet, avui la Directora General d'Atenció a la Infància, Georgina Oliva, ha expressat al Ministeri de Benestar la necessitat de garantir els papers només amb l'ordre de protecció per facilitar la inserció social dels joves.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?