Sociedad

L'Audiència de Barcelona absol al fundador de la Casa Cádiz, Lagarder Danciu, d'abusos sexuals

El tribunal no es creu la versió de la víctima, un jove extutelat que acusava el líder de la casa okupa d'haver-se aprofitat d'ell

Centre okupa 'Casa de Cádiz' / Andrea Villòria CADENA SER

Barcelona

L'Audiència de Barcelona ha absolt dels delictes d'abús sexual a l'activista fundador de la Casa Cádiz de Barcelona, un local okupat i autogestional que acull persones sense llar. Lagarder Danciu s'enfrontava a una pena de 11 anys de presó arran de la denúncia d'un jove extutelat de 18 anys que vivia amb ell a la Casa Cadiz, i que l'acusava d'haver-se aprofitat de la seva superioritat, en tant que líder del projecte, per abusar sexualment d'ell. El tribunal, però, no dóna credibilitat a la versió de la víctima, que considera "incoherent" i "en contradicció amb el que han declarat altres testimonis".

Danciu, un acitivista sense llar, va okupar al 2018 un local propietat de l'Ajuntament de Càdis de dues plantes, a tocar de la Sagrada Família, per a fundar-hi un espai autogestionat que va arribar a acollir 150 persones sense llar al llarg dels anys. Els veïns, entitats i negocis del barri oferien menjar, roba o mantes a la Casa de Càdis, per contribuir a un projecte, gairebé utòpic, que donava sostre i recursos a persones amb alt risc d'exclusió social. Al 2020, Danciu va ser expulsat del centre arran de la denúncia d'un dels joves per agressió sexual i d'una altra denúncia, que posteriorment seria arxivada, d'una altra inquilina que acusava Danciu de robatori i també d'agressió. La víctima de 50 anys va denunciar-lo als Mossos per robar-li el mòbil, després que Danciu l'expulsés per beure alcohol i robar a altres residents.

El denunciant va arribar a Espanya sol sent menor d'edat. En cumplir la majoria d'edat va haver d'abandonar el centre de la Generalitat que el tutelava i va arribar a la "Casa Cádiz", on Danciu, segons el seu relat, va rebre'l i aviat va convertir-se en un referent per la víctima. Va ajudar-lo a unir-se a un equip de futbol i li va pagar una sessió de fotos perquè treballés com a model, segons la versió de la fiscalia.

El ministeri públic acusava Danciu d'aprofitar-se de la seva confiança i superioritat per abusar del jove, fent-li tocaments en diverses ocasions. La primera vegada, en un viatge a Olot en el que van compartir hotel i llit, i on Danciu, segons la fiscalia, va forçar a al víctima a despullar-se i li va practicar una fel·lació, malgrat la seva oposició. Després, li va proposar mantenir relacions sexuals, a la qual cosa el denunciant es va oposar. Segons el jove, Danciu també va tocar-li els genitals en contra de la seva voluntat en un viatge en tren i l'incomodava a les nits apropant-se al seu llit, acariciant-li els cabells o posant-li crema.

Durant el judici, celebrat aquest passat desembre, Danciu va admetre haver mantingut "actes de contingut sexual amb la víctima", però "sempre amb el consentiment" del jove. La sentència dona per bo que entre l'acusat i la víctima hi havia una relació amorosa i que el jove mai va mostrar-se molest amb les actituts de l'acusat, com va relatar Danciu i van confirmar alguns dels testimonis, inquilins de la Casa de Cádiz, que van declarar a la vista. El tribunal ha rebutjat la versió del jove extutelat, ja que durant el judici, en contra del que havia dit fins aleshores, va negar que patís abusos de forma continuada quan anava a dormir. La sentència descarta que Danciu, defensat per l'advocat Alejandro Gámez Selma, exercís cap mena d'abús de superioritat, ja que el denunciant era una de les poques persones que tenia la seva documentació en regla i ingressos propis.

Andrea Villòria

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00