Hoy por Hoy MenorcaHoy por Hoy Menorca
Música

Música de jazz al costat de la platja en el Menorca Jazz Festival 2024

Dani Benejam ens comenta com es aquesta part del Festival

En el palmeral de Cala'n Blanes (Ciutadella) / Jazz Obert

T'imagines combinar jazz, platge i una jornada festiva en família? El palmeral de Calan Blanes es l'indret que recupera, després d'algunes edicions on no s'ha pogut fer, un clàssic del Menorca Jazz Festival, el Picnic Vega Jazz, que enguany, com ens explica Dani Benejam de Jazz Obert, du tres propostes boníssimes per aconseguir que aquesta experiència sigui inolvidable.

Picnic Vega Jazz a Calan Blanes, en el Menorca Jazz Festival 2024

07:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716798543925/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Un poc de història del jazz

La música jazz és un dels gèneres musicals més influents i reconeguts del segle XX, originant-se a principis del segle a les comunitats afroamericanes dels Estats Units, principalment a Nova Orleans. El jazz es distingeix per la seva improvisació, ritmes sincopats i una rica tradició de melodies expressives.

A Calan Blanes, el jazz arriba en un format festiu, familiar i quasi gastronòmic.

El jazz té les seves arrels en una varietat de formes musicals, incloent el blues, el ragtime, i les marxes militars. A Nova Orleans, una ciutat amb una vibrant mescla de cultures i una llarga tradició musical, aquests elements es van combinar per crear una nova forma d'expressió musical. Figures pioneres com Louis Armstrong, conegut pel seu virtuosisme a la trompeta i la seva capacitat d'improvisació, van ser crucials per establir els fonaments del jazz.

Quan va arribar la pandèmia moderna, el Picnic Vega Jazz no es va poder celebrar. Altres anys tampoc si la meteorologia no acompanyava. Per això, recuperar-ho aquest 2024 es com una festa més grossa. Però continuem amb la interessant història del jazz:

A la dècada de 1920, el jazz va començar a guanyar popularitat més enllà de Nova Orleans. Durant aquesta època, coneguda com els "Anys 20 Rugents" o l'"Era del Jazz", ciutats com Chicago i Nova York es van convertir en centres importants per a la música jazz. Les grans bandes de jazz, liderades per músics com Duke Ellington i Count Basie, van dominar l'escena musical, aportant sofisticació i nous arranjaments a la música.

La dècada de 1940 va veure l'evolució del bebop, un estil més ràpid i complex que el swing. Músics com Charlie Parker i Dizzy Gillespie van ser els arquitectes d'aquest moviment, que posava l'accent en la virtuositat instrumental i la improvisació sofisticada. El bebop va donar pas a altres subgèneres com el cool jazz, el hard bop i el free jazz, cadascun aportant nous elements i innovacions al gènere.

El jazz no només va influenciar altres gèneres musicals com el rock, el funk i la música popular, sinó que també va jugar un paper significatiu en els moviments socials i culturals. Durant els anys 60, el jazz es va convertir en una veu important en el moviment pels drets civils als Estats Units, amb artistes com John Coltrane i Charles Mingus que utilitzaven la seva música per expressar temes de llibertat i igualtat.

Avui dia, el jazz continua evolucionant i incorporant influències de tot el món. Festivals de jazz arreu del globus, com el Festival Internacional de Jazz de Montreux i el Festival de Jazz de Newport, celebren aquesta música dinàmica i la seva rica herència cultural. La història del jazz és un testimoni del poder de la música per transcendir fronteres i unir persones a través de la creativitat i l'expressió artística.

Más información

Luis Soler

Luis Soler

Desde los 14 años está en antena. Lo que empezó como un juego se convirtió en una pasión. Sus estudios...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00