Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Sociedad

Metges i professors es mobilitzen per reclamar millores laborals

Unes 5.300 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert la plaça Sant Jaume i s'han dirigit al Parlament

Manifestants a la plaça Sant Jaume de Barcelona amb motiu de la vaga de sanitaris i docents / ACN

Barcelona

Primera gran jornada de vaga d'aquest 2023 dels sectors de la sanitat i l'educació. En l'àmbit de la salut estan cridats a participar 25.000 facultatius després que la jornada de vaga d'aquest dimarts, convocada per sindicats minoritaris, tingués un seguiment escàs. Han estat unes 5.300 persones, segons la Guàrdia Urbana, les que han omplert la plaça Sant Jaume i s'han dirigit al Parlament.

Segons el Departament de Salut el seguiment de la vaga en el torn de matí ha estat del 17,5% mentre que el balanç que en fa el Sindicat Metges de Catalunya l'eleva fins gairebé al 80% en el conjunt de Catalunya, amb més incidència entre els metges de l'atenció primària que als hospitals. Segons el vicesecretari general del sindicat Metges de Catalunya, David Arribas, els professionals sanitaris estan "farts" de les condicions laborals i per això hi està havent un "seguiment massiu".

Vaga de metges: Els metges "marxant" a l'estranger

Una desena d'autocars han vingut d'arreu de Catalunya per assistir a la manifestació que ha recorregut del departament de Salut fins a l'estació de Sants. Segons els Mossos d'Esquadra hi han participat unes 7.800 persones. Les principals reivindicacions dels sanitaris rauen en les millores salarials però sobretot en la sobrecàrrega de feina. El sindicat reclama un topall en les visites diàries i que tinguin una durada adequada per atendre cada pacient. Ho explica la Caterina, metge internista de Girona, que assegura que "el més important no és la pujada de sou, sinó que ens donin millors condicions de feina, que no haguem d'anar sempre a corre-cuita".

Les reunions del sindicat amb el Departament de Salut es van allargar aquest dimarts fins ben entrada la nit, però no van fructificar. El diàleg entre sindicats i Govern segueix obert per intentar evitar les aturades parcials convocades per la setmana que ve, els dies 1, 2 i 3 de febrer.

Mentrestant, durant les dues jornades de vaga d'aquests dimecres i dijous funcionaran amb normalitat les urgències hospitalàries, ingressos, cirurgies i tractaments inajornables. Les urgències ambulatòries es garantirà un 33% de la plantilla i per la resta de serveis no urgents, com ara proves diagnòstiques o consultes, no es pot garantir que es facin.

Metges i professors coincideixen a la plaça Sant Jaume / Soledad Domínguez

L'educació se suma a les protestes

El principal sindicat de l'educació, USTEC, ha aprofitat la vaga de metges per convocar també dues jornades de vaga els mateixos dies. Estan cridats a sumar-s'hi el personal docent de tots els centres educatius d'infantil, primària, ESO i Batxillerat i també els alumnes a partir de tercer d'ESO. Molts d'ells han participat en la manifestació que ha arribat fins a la plaça de Sant Jaume.

El departament d'Ensenyament quantifica el seguiment de l'aturada en gairebé un 7,5% fins a les 10h del matí. El conseller Josep González Cambray assegura que han fet tot el possible per evitar la vaga: "El nostre compromís perquè durant aquesta legislatura revertim totes les retallades vigents des de fa més de 10 anys", ha dit.

Els sindicats recuperen les demandes de desfer l'avançament del calendari escolar, blindar que els professors no hagin d'anar a les escoles durant el mes de juliol o retirar el decret de plantilles que permet als directors triar determinats perfils de professor per cobrir una part de les vacants. Per USTEC no és suficient que el Departament d'Ensenyament hagi incorporat aquest gener més de 3.000 docents nous a les aules i s'ha avingut a reconèixer l'antiguitat o a reduir l'horari als majors de 55 anys.

El decret de serveis mínims marca que hi haurà d'haver almenys un professor per cada tres aules a escoles i instituts ordinaris i la meitat de la plantilla en els centres d'educació especial i a les llars d'infants.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad