La LlavorLa Llavor
Economía y negocios
LA LLAVOR

Ho diu el Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana: "La pujada de preus dels productes hortofructícoles ecològics és artificial"

A diferència de l'agricultura tradicional, els seus costos de producció no han augmentat, però la distribució ha aprofitat per a pujar el preu del producte BIO

La Llavor (25-03-2023)

La Llavor (25-03-2023)

30:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1679728423072/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vicent Faro, president del Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), culpa la distribució de pujar artificialment el preu dels productes "eco". Assegura que no costa més produir-los, com sí que ocorre amb els productes de l'agricultura tradicional, i que això ha provocat un efecte arrossegament per a evitar que el producte ecològic desplace el tradicional. Respon així al que va dir director general d'Anecoop, Joan Mir, en la presentació de resultats de la cooperativa de cooperatives. Mir va afirmar que les vendes de productes BIO havien baixat perquè és més car i el consumidor es refugia en el producte de sempre, que és més barat.

En La Llavor, Faro, en la setmana de la primera edició de la recentment estrenada Fira Agroecològica de la Comunitat Valenciana, 'Terra ECO', afirma que els números avalen el bon moment d'una agricultura que no depén, com la tradicional, d'imputs que han augmentat molt de preu. Explica que molts fertilitzants i fitosanitaris es fabriquen en centroeuropa, en factories dependents del gas rus. Eixe sobrecost que llastra al producte convencional s'ha carregat artificialment a l'ecològic que no depén d'eixa mena de productes i que, per tant, no ha patit tant l'encariment dels costos de producció. És la distribució la que ha posat després els preus. A més, lamenta Faro, el mantra que sempre ha perseguit a l'agricultura ecològica: que és més cara. Ho nega i assegura que la diferència és mínima en els lineals.

El president del Comité d'Agricultura Ecològica afirma que la tendència és imparable i que les dades li avalen. Actualment, a la Comunitat hi ha més de 150.000 productors que compten amb la certificació per a produir de manera ecològica; més del 20% de la terra de cultiu activa és ja eco i hi ha productors ecològics en el 92% dels municipis. I una dada més, enfront de l'envelliment progressiu dels productors tradicionals, 64 anys de mitjana "sense comptar als jubilats", afig Faro, els 48 de mitjana de l'agricultura ecològica.

Per a Faro el futur està a Europa. De la nova PAC dependran. Una nova política agrària europea que aposta per l'agenda verda i també per la digitalització de tot el procés productiu: des del desenvolupament de les plantes, passant pel control de plagues i necessitats de reg, i acabant en el procés de recollida, distribució i venda.

El rebost: pomes farcides de panses i dàtils

El Rebost: pomes farcides al forn

El Rebost: pomes farcides al forn

04:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1679573164475/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquesta setmana vos he preparat unes pomes farcides de dàtils i panses que els dona un toc molt especial. Aquesta recepta la vaig preparar en el curs que impartim en L'Alqueria de Mara al bell mig del barri de Patraix (València). Unes pomes torrades farcides que acompanyem de melmelada de poma i unes teules d'ametla delicioses. Unes postres plenes de textures amb elaboracions tradicionals.

INGREDIENTS

Pomes Fuji

Dàtils

Panses sultanes

Ametles laminades

Canyella

1 cullerada de mel

3 cullerades de vi dolç (opcional)

PROCÉS

Precalfar el forn a 175 °C. Rentem i torquem les pomes. Cal procurar triar pomes que aguanten dretes sense caure. Traiem el cor amb un ganivet, sense arribar a travessar la base i deixem un buit redó per a introduir el farciment.

Piquem els dàtils amb les panses i les ametles, hi afegim la canyella, un raig de vi dolç i mel al gust. Emplenem les pomes i fem un tall en el diàmetre de la pell, perquè no esclate.

Col·loquem en una font i hi afegim una miqueta d'aigua per a cobrir el fons i enfornem durant uns 80-90 minuts. Es poden deixar més o menys temps segons el punt que ens agrade. Han de quedar ben tendres per dins, però sense convertir-se en compota.

Amb l'aigua que hem posat en la safata haurem aconseguit un almívar deliciós que podem servir amb les pomes. La poma la podem servir sencera o ben pelada i tallada a daus amb la mescla del farciment i l'almívar. Així ho vam fer en l'Alqueria de Mara, amb un cruixent de poma i les teules d'ametla. Una vertadera delícia.

De temporada: ruca

De temporada: ruca

De temporada: ruca

05:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1679649558026/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vi de La Llavor: Pago de los Balagueses (2019)

Vi La Llavor: Pago de los Balagueses (2019)

Vi La Llavor: Pago de los Balagueses (2019)

03:40

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1679573373202/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00