La LlavorLa Llavor
Sociedad | Actualidad

José Luis Aguirre, conseller d'Agricultura: "Tindrem marca Taronja de València"

En la primera entrevista que concedeix el conseller d'Agricultura a una emissora de ràdio ha incidit en què les seues decisions parteixen sempre del diàleg amb el sector i es compromet a mantindre aquelles polítiques que han funcionat, independentment del partit que les dissenyara

La Llavor (16/12/2023): Entrevista al conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre

La Llavor (16/12/2023): Entrevista al conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre

28:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1702708181158/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Quan es resolguen els problemes entre els diferents actors implicats es reactivarà la marca "Taronja de València". Un projecte presentat a so de bombo i platerets en la campanya citrícola 2022-2023, amb vigència per a tres anys i vocació de continuïtat. Un primer any, per a presentar la marca en la Comunitat Valenciana. Es van sumar set cadenes comercials. El segon any, en el qual estem, hauria d'haver-se estés a la resta d'Espanya. I el tercer, a la resta d'Europa. Aguirre ha explicat que hi ha problemes que han impedit la seua continuïtat. Problemes amb els contractes. Però que treballen en la seua resolució perquè "eixa marca és necessària".

En eixe sentit, Aguirre ha sigut categòric: "aquelles coses ben fetes en el passat es mantindran. I si és necessari, com en aquest cas, modificar-les o millorar-les, treballaran en això sempre de la mà dels afectats i implicats i prioritzant el diàleg".

Un altre exemple seria la possible creació d'una AICA, una agència d'informació i control alimentari, valenciana. Una proposta de l'anterior govern amb la qual pretenia assegurar el compliment de la llei de la cadena alimentària per a evitar que els agricultors venguen a pèrdues. Al conseller Aguirre li agrada la idea, però aposta per crear una direcció general en la qual, a més, hi ha funcionaris que poden sancionar. Amb el que s'estalvia -afirma- en despesa i en efectivitat.

Canviar la Llei de l'Horta

També aposta per canviar la Llei de l'Horta, eliminant les subvencions directes i mantenint les de concurrència competitiva. El camp valencià necessita institucions "que s'hi impliquen i treballen, no que reben diners sense cap contrapartida".

I un altre anunci, no és una prioritat bàsica, però el conseller voldria que durant aquesta legislatura s'establisquen les bases per a unes eleccions en el camp valencià, pendents des de fa molt temps. Iniciarà una ronda de contactes en eixe sentit.

De la Llei d'Estructures Agràries, Aguirre afirma que treballen per a facilitar que es puguen heretar i comprar terres amb avantatges fiscals per a augmentar la grandària de les explotacions per a intentar anar resolent el problema del minifundisme. Aguirre ha insistit en les línies fonamentals del seu programa: rejovenir el camp fent-lo més productiu amb mesures fiscals, i investigació a la carta, basada en les necessitats i desitjos d'agricultors i ramaders.

José Luis Aguirre afirma que no és que no reconega el seu partit, Vox, el canvi climàtic, però que dubten de la importància que es dona a l'acció de l'home en eixe canvi climàtic. I subratlla: sense rendibilitat no hi ha sostenibilitat. Per això insisteix: no és que no vulguen complir les normes, és que advoquen per normes que permeten fer compatible una cosa i una altra.

I posava com a exemple els acords pesquers d'aquesta setmana passada a Europa. En general, són bons per a Espanya, però dolents per a la pesca mediterrània perquè pateix dels mateixos problemes que el camp: són vaixells molt xicotets i en alguns casos encara de fusta i que ja no es poden, si més no, reparar. Proposarà, en eixe sentit, al ministeri que habilite una línia d'ajudes per al seu desballestament de forma i manera que les hores que podrien treballar eixos vaixells irreparables puguen repartir-se entre la resta. Preocupa al conseller que Europa haja retallat tant que ara mateix els pescadors valencians només poden eixir el 30% dels dies i així és impossible viure.

També ha anunciat batalla davant una altra decisió europea. El conseller Aguirre valora positivament que s'haja establit la reciprocitat en l'ús del tryciclazol, el principal pesticida que s'usa en l'arròs, per a països tercers. L'arròs que entre en la Unió no podrà haver sigut tractat amb eixe producte. Això està bé, ha dit el conseller. Però ha recordat també que el tryciclazol no té alternativa, i que ara el que toca és lluitar per a recuperar-ho perquè "no hi ha anàlisi que acrediten que és perjudicial i la seua absència ha provocat serioses perdudes en les collites d'arròs bomba, bàsicament".

El Rebost: rellomello de porc farcit

El Rebost: rellomello de porc farcit

El Rebost: rellomello de porc farcit

09:11

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1702637279579/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00