José Blasco, director de l'IVIA: "Necessitem inversió, no ajuda"
En la primera entrevista a un mitjà de comunicació després del seu nomenament explica que el present i el futur de l'agricultura passen per la investigació
La Llavor 06/07/2024
València
Reconeix Blasco en La Llavor que l'agricultura de la Comunitat Valenciana ho té més difícil que altres models agraris. El minifundisme provoca que ací siga molt més car, per exemple, assumir les noves obligacions que marca la Unió Europea i també aplicar tècniques innovadores que tenen un cost. Però al temps afirma que no hi ha un altre remei.
Blasco, que és doctor en Informàtica, professor d'investigació i coordinador del centre d'Agroenginyeria de l'IVIA, al qual està vinculat des de 1996, i especialista en agricultura de precisió, reivindica eixa especialitat. Afirma que la seua aplicació permet optimitzar la producció de les àrees de cultiu adaptant-se quasi que planta a planta a les necessitats d'aigua, de fitosanitaris, dels tractaments que necessiten. I encara més important, permet avançar-se a plagues i altres problemes que poden afectar-nos.
Coincideix Blasco amb els qui afirmen que la investigació en plantes avança amb el fre de mà posat. Existeix una espècie de barrera ètica que no deixa avançar pel temor al fet que, per exemple, les tècniques genòmiques puguen provocar variacions en les plantes que les facen perilloses per als humans. Blasco afirma que això no és així i que contrasten eixos temors amb les facilitats que es donen a eixes mateixes tècniques en el cas d'animals i fins i tot de persones. Per això demana a la Unió Europea que òbriga la mà i permeta la seua aplicació. Altres països ja ho fan i si ens quedem per darrere deixarem de ser competitius.
I per a aconseguir tot això, reclama de les administracions (i també de les empreses privades) inversió. Però és categòric; inversió no és ajuda. Els instituts com el que dirigeix són part de la solució i poden establir les bases per a garantir una agricultura rendible. No són institucions que hi ajuden o col·laboren, són institucions creades per a resoldre problemes.
Posa exemples: la investigació permet obtindre cultius més resistents a la nova realitat climàtica, reaprofitar millor l'aigua i avançar en la seua descontaminació, avançar-se a les plagues i previndre-les amb garanties... En definitiva, fer del camp una activitat no ja viable, sinó rendible.
El Rebost: tonyina amb salsa verda
El Rebost: tonyina amb salsa verda
De temporada: la tecnologia al servei de la ramaderia
De temporada: tecnologia en l'àmbit de la ramaderia
Vi: enoturisme a la Comunitat Valenciana
Vi La Llavor: visitar un celler
Sigue toda la última hora en el canal de Whatsapp de Radio Valencia: haz clic aquí y suscríbete para recibir toda la información y la actualidad del día en tu móvil.