La Llavor
Sociedad

La ramaderia extensiva és necessària per a conservar l'ecosistema mediterrani

Pablo Manzano, ecòleg i investigador, ix al pas de faules al voltant de la ramaderia, combat arguments ecologistes i defensa eixe model ramader com a sostenible i viable, sempre que tinga un retorn econòmic adequat

La Llavor 28/09/2024

Valencia

Investigador en el Centre Basc de Canvi Climàtic, Pablo Manzano reivindica la ramaderia extensiva: "És un sector fonamental per a conservar la biodiversitat, per a crear ocupació i per a fixar població en l'àmbit rural". Però més enllà de presentar-la com a opció econòmica, ho planteja també com a necessitat mediambiental. El bosc mediterrani ea la Comunitat Valenciana està adaptat als hervíbors.

Històricament, encara que ja a penes existisquen, hi havia hervíbors salvatges. A diferència d'altres entorns mediterranis, on no van arribar. Això va provocar l'adaptació d'eixe bosc que es defensa d'eixos animals amb menys humitat. Si els animals no hi actuen, cada vegada hi ha més plantes, més febles i més seques... Això el converteix en un polvorí. Enfront de les tesis ecologistes de no intervenció, Manzano afirma just el contrari: cal actuar. I ací és on entra la ramaderia extensiva.

És, per tant, més rendible en l'àmbit rural que la ramaderia industrial, molt tecnificada i que necessita molta menys mà d'obra. A més, Manzano ix al pas de faules molt esteses, com que per a produir un quilo de carn calen milers de litres d'aigua, la qual cosa és falsa, o també el que culpa al bestiar del canvi climàtic, pel metà que produeix. Tampoc és veritat, afirma Manzano. Són faules, que durant molt de temps s'han sumat a la menysvaloració del pasturatge i dels treballs relacionats. Tant que pràcticament ens hem quedat sense professionals. Ara sembla que a poc a poc n'hi ha més i s'hi reivindiquen... Això sí, sense ajudes, per a obtindre un retorn econòmic digne, la ramaderia no serà rendible.

Fa uns dies Manzano va tindre un paper destacat en el Congrés de SEOC. Més de 200 veterinaris i tècnics del sector oví i caprí espanyol, junt a 'investigadors i representants de l'administració, es reunien en el Congrés anual de la Societat Espanyola d'Ovinotècnia i Caprinotècnia (SEOC). Les malalties emergents a Espanya en bestiar oví i caprí, els últims avanços en tecnologies de reproducció i la importància de l'estudi del microbioma per a millorar la productivitat van ser alguns dels aspectes que s'hi van abordar.

El Rebost: carpaccio de figues amb parmesà, tàperes, ruca i pistatxos

El Rebost: carpaccio de figues

Aprofitant que encara estem en època de figues hui vos he preparat una recepta molt original que està corrent per les xarxes i s'ha posat molt de moda. És el que tenen les xarxes. Vos estic parlant d'un carpaccio de figues molt senzill de preparar i amb multitud de possibilitats. Jo he volgut que tinguera l'essència del carpaccio de vedella original on el parmesà i la ruca compartixen protagonisme.

INGREDIENTS

5 figues

Ruca

Formatge parmesà ratllat

Un grapat de pistatxos torrats

Tàperes

Oli d'oliva

Sal en escates

PROCÉS

La recepta és molt senzilla de preparar. Pelem les figues i les posem a la part central del plat on l'anem a emplatar. Cobrim amb paper de film i amb l'ajuda d'una xicoteta taula de tallar o alguna cosa similar anem aplanant a poc a poc fins a donar-li el gruix i el diàmetre desitjat.

Una vegada amb les dimensions apropiades, retirem el film amb cura. Seguidament, piquem uns pistatxos per a donar-li un toc cruixent i preparem un poc de parmesà ratllat. Emplatem amb el parmesà, el pistatxo picat, unes tàperes i en la part central afegim unes fulles de ruca.

Per a acabar, li afegirem un bon rall oli d'oliva verge extra i unes escates de sal. Vos assegure que el contrast del dolç de les figues amb la resta d'ingredients no vos deixarà per a res indiferents.

Ací tens la recepta original: https://unarecetaunrecuerdo.com/carpaccio-de-higos-con-parmesano-alcaparras-rucula-y-pistachos/

Vi: Hui sabem per què alguns cellers estan canviant el cultiu de les vinyes per varietats més adaptades al clima

Vi La Llavor: la sequera obliga a canviar els tipus de vinya als camps valencians

Sigue toda la última hora en el canal de Whatsapp de Radio Valencia: haz clic aquí y suscríbete para recibir toda la información y la actualidad del día en tu móvil.