El lobby de les begudes al despatx de Santi Vila
La pressió de les empreses de begudes i embotelladores ha obligat a la Generalitat a posposar la implantació del sistema de retorn d'envasos
Barcelona
A l’anterior legislatura, l’Agència de Residus de Catalunya es va comprometre a encarregar un estudi per mesurar l’impacte econòmic i ambiental que tindria implantar el sistema de retorn d’envasos a tot el territori. Aquella antiga pràctica de retornar els envasos a la botiga. Però aquest estudi encara no s’ha fet.
Segons ha pogut saber SER Catalunya, l’Agència de Residus va arribar a seleccionar una empresa perquè fes l’estudi, però abans de signar el contracte una quinzena d'alts càrrecs de Coca Cola, Estrella Damm, Ecoembes, grans supermercats i el sector del cava i el vi van anar a veure el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, per demanar-li que aturés l'estudi i ho va fer. Això va ser el passat 9 de setembre, a les portes de la campanya electoral.
El director de l'Agència de Residus, Josep Maria Tost, diu que aquestes pressions són habituals, “els lobbies dels gremis del reciclatge, el dels envasadors i el dels distribuïdors fan el seu joc. I per desgràcia és habitual, forma part del joc polític i com a responsables polítics hem d’escoltar a tothom”.
Más información
Segons Tost, els empresaris els van fer veure que calia modificar les bases del concurs perquè s’incloïen les ampolles de cava i vi i cap país ho fa perquè són les que més es reciclen i perquè, s’acostumen a tenir molts anys a casa. I argumenta que, “com que s’acabava la legislatura, era millor esperar a tenir un nou govern per tirar endavant aquest projecte”.
Els empresaris argumenten que implantar el sistema de retorn d'envasos els suposaria, d’una banda, assumir que la seva aposta pels contenidors groc i verd és un fracàs (segons dades oficials, només es recupera el 30% del que s’hi llença). I de l’altra, problemes logístics, a més de perdre llibertat de mercat.
Com funciona el sistema de retorn d'envasos?
Quan compres una beguda, vingui en un envàs de vidre, plàstic o llauna, deixes un diòsit de 10 cèntims a la botiga i quan el tornes, recuperes els diners. L'experiència a altres països demostra que així es recuperaria el 85% dels envasos que es venen. Ara només se'n recupera una tercera part.