La Llavor
Sociedad

Arròs de València: Un cultiu en perill d'extinció?

Un cultiu dependent de les ajudes europees, condicionat per les limitacions de l'agenda verda i per la feroç competència asíàtica i italiana, i amb un problema enorme de relleu generacional, mira al futur pensant en una innovació cara d'aplicar

La Llavor (12-10-2024)

València

La collita d'enguany a València pot considerar-se normal: 110 milions de quilos. La qualitat és bona en general, encara que la festa va per barris per les plagues (pyricularia i cucat que en alguns camps ha desfet una quarta part de la producció) i el preu està en valors semblants als de l'any passat a l'espera que puge a partir de gener, sempre que la competència no ho impedisca. José Pasqual Fortea, responsable de la sectorial de l'arròs d'AVA, encreua els dits per a poder continuar fent arròs de cara a la pròxima campanya.

Explica que la pressió europea sobre els fitosanitaris és un llast cada vegada més pesat. La nòmina de productes s'ha reduït molt. Els que queden no són tan efectius com els prohibits (que sí que usa la competència de països tercers) i a més generen resistència en les plantes, amb la qual cosa la seua efectivitat es veu seriosament minvada. Ara, l'única alternativa de futur passa per generar varietats més resistents a les plagues.

Perquè, si bé alguns productors han apostat enguany per arròs de gra llarg, més resistent, veuran minvat el seu compte de resultats perquè el seu preu és menor. I el que és pitjor, en perill estan varietats tan tradicionals emblemàtiques com l'arròs bomba. La pyricularia s'acarnissa amb aquest arròs. Els productors no s'arrisquen a perdre diners i cada vegada se'n planta menys. Si no torna el triciclazol, proscrit per Brussel·les, el "bomba" desapareixerà del camp valencià.

Fortea fa una reflexió amb aquest problema: també va vindre d'Europa la limitació de les cremes. Enguany s'ha tornat al principi. Arrere queden els projectes de conversió de la palla de l'arròs en una altra cosa. És car i poc efectiu. S'ha optat per una crema controlada per a evitar problemes amb el fum. Al final, s'ha tornat al tradicional.

El Rebost: 'frita' de polp

El Rebost: frita de polp

De temporada: resveratrol

De temporada: resveratrol

Carta de vins als restaurants

Vi: carta de vins als restaurants

Sigue toda la última hora en el canal de Whatsapp de Radio Valencia: haz clic aquí y suscríbete para recibir toda la información y la actualidad del día en tu móvil.