Especial eleccions 28-M a SER Catalunya
Segueix l'última hora de la jornada electoral a SER Catalunya a partir de les 19.50h
Barcelona
El diumenge se celebren les eleccions municipals a Catalunya i des de Ràdio Barcelona seguirem minut a minut tot el que passi als carrers, a les seus dels partits i als col·legis electorals. Oferim una programació especial per mantenir-vos actualitzats en tot moment. Arranquem a les 19.50h amb Àngels Barceló des de Madrid i Pablo Tallón a l'estudi Toresky de Ràdio Barcelona.
Durant l'Especial eleccions comptarem amb analistes experts en política catalana com Pol Foradada, Esther Vera, Isabel García Pagan, Iva Anguera, Sara González o Ana Pantaleoni, i Marina Fernández que estarà fent el seguiment dels resultats al costat de Pablo Tallón que serà qui conduirà l'especial des dels estudis de Ràdio Barcelona.
A tot el país hi ha més de 35.539.083 persones convocades a les urnes per escollir 8.131 alcaldes. Si posem, l'ull a Catalunya, el cens és de 5.679.857 persones. Diumenge s'escolliran 948 alcaldes, 9.137 regidors, 130 diputats provincials i 1.028 consellers comarcals.
Qui guanyaria les eleccions a Barcelona?
Si avui es fessin les eleccions municipals, les guanyaria el socialista Jaume Collboni, amb 10 regidors, seguit de prop per Xavier Trias, de Junts per Catalunya, i Ada Colau, de Barcelona en Comú, amb 9, segons el sondeig de 40dB. per la SER i El País. En aquest escenari, de nou, seria indispensable un pacte complex, a tres bandes, per assegurar la investidura de l’alcalde o alcaldessa, perquè a Barcelona la majoria absoluta se situa en 21 regidors. Si ningú aconseguís sumar aquesta xifra, es proclamaria alcalde el candidat de la llista més votada, en aquest cas Jaume Collboni. Els socialistes podrien sumar amb Barcelona en Comú (9 regidors) i Esquerra Republicana (7 escons), unes formacions d'esquerres que s'han entès durant aquest mandat per votar diversos projectes del govern, entre ells, els pressupostos. El PSC també sumaria amb els 9 regidors de Junts per Catalunya i els 4 escons del PP. Vox queda fora de l’equació perquè la resta de partits amb possibilitats d'assolir l’alcaldia ja han dit que no volen saber res de l’extrema dreta.
/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/prisaradio/S3Q5EEKI55CCDOEE3CW72ZEFFU.jpg)
El debat electoral a Barcelona
Els candidats que aspiren a obtenir l'alcaldia de Barcelona han passat per l'estudi Toresky en un debat organitzat per SER Catalunya i El País, moderat per Pablo Tallón i Ana Pantaleoni. S'han vist les cares Ada Colau, actual alcaldessa de Barcelona i candidata de Barcelona en Comú, Jaume Collboni, candidat del PSC, Ernest Maragall, alcaldable d'ERC, i Xavier Trias, de Trias per Barcelona. El debat s'ha centrat en l'habitatge, la mobilitat i els possibles pactes.
Al debat, els candidats a l'alcaldia de Barcelona defensen un pacte per l'habitatge a la ciutat. Jaume Collboni ha qüestionat el pacte progressista que proposa Ada Colau, recordant-li que, fa 4 anys, va acceptar els vots de Manuel Valls per no fer alcalde Ernest Maragall.
El futur de Barcelona
Durant la campanya electoral, els candidats a governar la ciutat comtal també han passat un per un per Ràdio Barcelona en una conversa més pausada amb Núria Pujades, periodista responsable de la política municipal.
Recupera els millors moments de les entrevistes als candidats a les xarxes socials de SER Catalunya: Twitter, Facebook, Instagram i Tik Tok.
El debat electoral a Girona
Al debat de candidats per ocupar l'alcaldia de Girona s'han vist les cares Gemma Geis (Junts), Lluc Salellas (Guanyem), Sílvia Paneque (PSC), Joaquim Ayats (ERC) i Camino Fernández (C's). El debat s'ha centrat en el model econòmic de la ciutat, l'habitatge i el benestar i l'equilibri entre barris.
Els cinc candidats de les cinc formacions amb representació al consistori han passat balanç de mandat i han parlat de futur. Eren 5, però ha estat pràcticament un debat a 4 perquè la cap de llista de C's, Camino Fernández, només ha intervingut en el torn inicial de paraula de cadascun dels tres blocs en què s'ha dividit el debat i no s'ha interpel·lat amb cap dels altres candidats.
Els altres 4, Junts, Guanyem, el PSC i ERC han coincidit en la necessitat d'equilibrar els barris i en l'impuls que ha de suposar el nou Campus de la Salut, quan sigui una realitat. S'han enganxat, en canvi, en aspectes com la reforma del carrer de la Creu, fet en l'últim mandat i del que l'ara candidata de Junts, Gemma Geis, se n'ha desdit obertament davant l'estupefacció dels candidats de Guanyem, Lluc Salellas, i del PSC, Sílvia Paneque.
Els candidats de Guanyem i el PSC han marcat distàncies gairebé en tot moment amb Junts, igual que ho ha fet ERC, tot i que el seu cap de llista, Joaquim Ayats, no ha fet cap lleig al seu soci de govern en l'últim mandat.
El debat electoral a Lleida
A Lleida el debat ha estat amb Miquel Pueyo, Fèlix Larrosa, Toni Postius, Maria Burrel, Laura Bergés, Xavier Palau i Domènec Vila. Els tres principals partits amb opció a governar a Lleida, ERC, PSC i Junts es comprometen a posar més diners per la neteja de la ciutat. En el debat de Ràdio Lleida, el republicà Miquel Pueyo anuncia que farà un contracte nou per la gestió de les escombraries.
Pueyo ha recriminat als socialistes que fins ara han estat lligats de mans i peus per un contracte fet pel PSC el 2005 i "imprudentment" prorrogat al 2018 que ha resultat ser "insuficient" per mantenir una ciutat neta. Per tant, promet no seguir amb la concessió actual: "ja hem dit que la pròrroga del 2018 va ser imprudent; a conseqüència d'aquesta pròrroga l'empresa ens ha demanat una altra pròrroga de dos anys. Jo vull dir aquí amb tota claredat que si jo continuo governant, aquesta nova pròrroga de dos anys no es concedirà, perquè això seria definitivament catastròfic per la ciutat".
El candidat socialista Fèlix Larrosa ha contestat que fa 4 anys -quan era el PSC qui governava Lleida-, "la neteja aprovava en aquesta ciutat. Fa 4 anys, la seguretat aprovava en aquesta ciutat. Teníem una ciutat més neta i més segura". També Toni Postius, de Junts ha expressat la voluntat de fer un nou contracte de neteja per la ciutat, tot recordant que l'actual contracte és de 2005, prorrogat el 2018, "quan l'actualitat ha canviat molt pel que fa a necessitats, a la maquinària (de neteja) necessària i perquè la ciutat també ha crescut i tenim un contracte que era molt rígid i no permetia mecanismes de seguiment ni modificacions".
El debat electoral a Tarragona
L'urbanisme i la neteja han protagonitzat el debat electoral a Tarragona. Els vuit candidats amb actual representació coincideixen en el fet que cal més habitatge social i fiscalitzar de prop el contracte de la brossa. El nou planejament urbanístic és un dels reptes imminents del proper mandat; La majoria de partits coincideixen en el fet que la ciutat ha de créixer de manera homogènia també per la zona de Llevant -mentre que ERC defensa que cal protegir els espais naturals- i que cal més habitatge de lloguer social, sobretot pels joves. El candidat d'ERC, Pau Ricomà, diu que el nou POUM és 'una gran oportunitat per cohesionar el creixement disgregat que hi va haver als anys 60 i 70', mentre que el cap de llista del PSC, Rubén Viñuales, creu que 'venim d'una època caòtica i cal recuperar oportunitats'. En aquest sentit, la candidata de la CUP, Eva Miguel, ha acusat els anteriors governs socialistes d'haver fet 'un urbanisme classista'.
El primer enfrontament directe ha estat quan ERC ha acusat el PSC de 'pelotazos urbanístics' en l'època de Ballesteros amb la Budellera. Viñuales ha contestat assegurant que el PP10 és 'mèrit socialista, i gràcies a nosaltres hi haurà centenars d'habitatges socials'.