La LlavorLa Llavor
Sociedad
La Llavor

Els arrossers creuen inviable, de moment, el projecte de convertir la palla de l'arròs en biogàs

En l'últim any, almenys sobre el paper, en el qual es cremarà la palla, la conselleria ha presentat a so de bombo i platerets un projecte del qual desconfien els arrossers perquè manté sense resoldre diverses incògnites

La llavor (30/10/2021)

La llavor (30/10/2021)

30:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1635574440838/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

"Projecte de Biodigestió de la palla de l'arròs en l'Albufera", així es diu el projecte d'una empresa valenciana, "Genia Bioenergy", que compta amb el suport d'Enagás, Naturgy i de la distribuïdora Nedgia. Un projecte presentat a so de bombo i platerets per la conselleria d'Agricultura i que optarà a fons europeus del pla de recuperació després de la pandèmia perquè "és un exemple d'economia circular i sostenible", just el que demana la Unió Europea. L'objectiu seria convertir la palla en biogàs i el càlcul és generar el 10% del gas que consumeix València en un any.

En La Llavor hem analitzat el projecte de la mà del seu director i de la sectorial de l'arròs d'AVA. I l'optimisme de l'empresa és el pessimisme dels arrossers. Bernat Chuliá, director del projecte, assegura que sempre han estat en contacte amb els arrossers i que tècnicament és possible recollir la palla. Que existeixen màquines per a això. Que estan convençuts que és factible recollir 50.000 tones de palla d'arròs, que suposa, segons Chuliá, entre el 20 i el 30% de la palla que es produeix a l voltant de l'Albufera, la qual cosa permetria triar els camps "més fàcils" i establir un calendari d'acord amb els arrossers i tots els implicats en la sega.

Però a Miguel Minguet, responsable de la sectorial de l'arròs d'AVA, no li ixen els comptes. 50.000 tones de palla no és el 20 o el 30%, és prou més de la meitat de la palla que es genera al voltant de l'Albufera. A més, confirma que han mantingut contacte amb "Genia" però que l'empresa ni té, ni ha provat in situ, i ni tan sols sap quantes màquines necessitaria per a recollir la palla entre quatre i sis setmanes després de la sega. Perquè, passat eixe temps, és necessari inundar els camps. I ni eixa ni altres preguntes claus estan resoltes.

Minguet afirma que tant de bo estiguem davant la solució, però la seua sensació és que el projecte s'ha presentat de manera prematura. Com s'ha decidit de manera prematura eliminar l'opció de la crema que, afirma, continuarà sent necessària l'any que ve. De tirar avant el projecte, la pròxima sega serà només per a provar el sistema i caldrà alguna cosa més que la millora prevista del fangueig per a acabar amb la palla de l'arròs.

Minguet creu que la seua absència en la presentació del projecte es deu, precisament, al fet que en el departament de Mireia Mollà són plenament conscients de tots eixos dubtes no resolts i no van voler enfrontar-se a possibles preguntes incòmodes. Al temps, Minguet insisteix que col·laboraran en tot el que calga sempre que se'ls consulte o se'ls demane.

El Rebost

COQUES D'ARROP. RECEPTES TRADICIONALS VALENCIANES

L'arrop és un producte que s'extrau de la reducció del most. Té color pràcticament negre i una textura similar a un xarop. Tradicionalment es prepara l'arrop i talladetes amb fruites com és la bresquilla, el meló o la carabassa, per exemple. No obstant això, l'elaboració de coques no és tan habitual. Les coques d'arrop són un dolç tradicional d'Alcàsser, encara que també són típiques de Picassent i Torrent. Tres poblacions de la comarca del Horta Sud que tenen en comú aquests dolços i altres com la pilota dolça. No tinc constància que s'elaboren a una altra població, però no és fàcil trobar-les fora d'elles. Un dolç tradicional que s'elabora en els forns tradicionals i que moltes famílies també preparen durant les festes. La nostra amiga Vivi, veïna de la població d'Alcàsser, encara elabora el seu propi arrop, encara que cada vegada és més difícil aconseguir el most per a particulars. Per això se sol comprar en forns, falles o fires.

INGREDIENTS

Oli de gira-sol 200 g

Arrop 100 g

Cassalla 60 g

Sucre 120 g

Farina 300 g

Raspadura de llima

Un toc de canyella molta

ELABORACIÓ

Precalfem el forn a 200 °C . Seguidament, per a preparar aquest dolç tan tradicional, tan sols hem de mesclar tots els ingredients i afegir-hi la farina a poc a poc. Anem pastant fins que quede la massa blaneta. Es talla un foli en dos trossos d'uns 15 centímetres per 15 centímetres i posarem una quantitat aproximada a 90- 100 grams sobre cada paper. Empolvorem cada coca amb sucre i les fiquem al forn en tandes de quatre. Vindran a eixir unes huit coques d'arrop en total.

La clau perquè isquen perfectes és enfornar-les durant poc temps. Amb uns 6 o 7 minuts serà suficient. És preferible que queden tendres.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/cocas-de-arrope-recetas-tradicionales-valencianas/

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00