Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Ferran Padilla: "El CAP de Germans Sàbat no compleix les condicions que Sanitat i la societat demana"

La manca d'equipaments, com un poliesportiu i un CAP nou marquen la vida del barri de Germans Sàbat i Mas Catofa

Jordi Rosales, president de l'Associació de Veïns de Germans Sàbat i  Ferran Padilla, president de l'Associació de Veïins de Mas Catofa

Jordi Rosales, president de l'Associació de Veïns de Germans Sàbat i Ferran Padilla, president de l'Associació de Veïins de Mas Catofa

22:18

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1706627494017/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

El 1958, durant el franquisme, es va inaugurar a una zona llavors als afores de Girona el barri de Germans Sàbat. L'objectiu era allotjar-hi les persones que malvivien en barraques en aquells moments. Ara, aquell barri s'ha dividit en tres: Germans Sàbat, Mas Catofa i Torre Taialà. Ubicats a l'oest de la ciutat, conserven encara l'esperit de poble dels inicis. Al principi acollia "gent que venia per treballar de tot arreu d'Espanya" i ara s'ha convertit en un lloc "per descansar" com explica el president de Germans Sàbat, Jordi Rosales. "És un lloc molt tranquil, privilegiat, ben comunicat i amb falta de serveis".

I és que aquests barris comparteixen un problema amb els serveis sanitaris. El CAP està en una situació "crítica d'espai, de personal, de material". "Crec que en aquests moments no compleix les condicions que la societat i sanitat demana", apunta Ferran Padilla, president de l'Associació de Veïns de Mas Catofa. "Necessitem un CAP nou, i això no ve d'ara, si no de fa 8 o 9 anys". L'Ajuntament en aquests moments ja ha cedit els terrenys a la Generalitat -qui té la competència- que s'ha compromès a construir-lo en un termini de tres anys. Cinc associacions de veïns de la zona van donar el vestit plau en aquesta decisió, mentre que n'hi ha una que ara es mostra en desacord. Segons Rosales i Padilla, l'espai on està planejat instal·lar el nou CAP és "ideal" perquè "està al centre de tots els barris i està ben connectat amb el bus". Apunten que hi ha altres zones verdes al municipi.

Construir un CAP nou permetrà alliberar l'espai que ocupa a l'edifici del Casal dels Jubilats, i així, els veïns i veïnes tindran més espai per reunir-se.

Una de les reivindicacions històriques del barri, a banda del nou CAP, és la construcció d'un pavelló polivalent per acollir activitats. En aquest sentit, els veïns afirmen que "no se senten escoltats per l'Ajuntament de Girona". "Per exemple, la setmana que ve celebrem el carnestoltes i no sabem on acabar-lo, si plou" explica Rosales.

Més presència policial

Des de les associacions de veïns també reclamen més presència policial als carrers. Segons ells, hi ha "un grup de gent jove i no tan jove, que es reuneixen als mateixos llocs i és on es mou la droga i l'alcohol. No s'hi està prou a sobre". També volen més control als propietaris de gossos, que deixen caques a la via pública. En neteja sí que han notat millores, però creuen que la part de la llera de la Riera dels Bullidors es pot millorar.

"Recomanem a tothom que vinguin i vegin que som un barri tranquil, segur i modern, amb uns veïns que es mou per fer coses. Hi ha gent que quan ve, em diu: ens pensàvem que això era l'oest" explica Padilla. Com a punts d'interès tenen la Torre del Pou, la Plaça Germans Sàbat i també el Pont de Can Plaja, construït per la companyia Eiffel. També acullen Can Roca i El Celler de Can Roca. "Els Germans Roca sempre parlen de Germans Sàbat. Per què creieu que és? Se senten orgullosos de ser del barri".

Pont de Can Plaja, al barri de Germans Sàbat

Pont de Can Plaja, al barri de Germans Sàbat / BAF

Des de l'Associació també es queixen per l'excessiva burocràcia que han de presentar per organitzar activitats. Unes dificultats que han notat amb l'entrada del nou equip de govern de la ciutat. "No ho podem assumir, la gent col·labora amb nosaltres de manera voluntària" apunta Rosales.

Girona barri a barri

"Girona barri a barri" és una secció del programa "Aquí Girona" (de dilluns a divendres, de les 15 a les 16h a les freqüències de la SER a Girona) on volem trepitjar tots els barris de la ciutat per conèixer la gent que hi viu i les problemàtiques que denuncien els veïns. La temporada passada ja ens vam passejar per Pont Major, Les Pedreres, Fontajau, Mas Ramada, Sant Narcís, Pedret, Barri Vell, Carme-Vista Alegre, Santa Eugènia, Montjuïc i Mercadal.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00